Op 16 april 1944 werden van hier 486 jongemannen door de bezetter weggevoerd van wie velen nooit zijn teruggekeerd.

Vorige persoon (J.A. Pools) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (G. Post)
hart

Herdenk Ben Post door hem in uw hart te sluiten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Ben Post
Voornamen:Bernardus Joannes
 
Geboren:Zaterdag 27 Februari 1926 te Beverwijk
Overleden: Donderdag 23 Januari 1997 te Beverwijk
 
Adres:Beeckzanglaan7
Woonplaats:Beverwijk
 
 
Opgepakt bij de Razzia in Beverwijk en Velsen van 16 april 1944 in de Beeckzanglaan7, Beverwijk.
 
Op zondag 16 april 1944 rond 13:00 per trein afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA werden alle persoonsgegevens genoteerd waaronder het beroep van de gevangene.
Beroep:Kontorist
Gevangenenr:816
 
Tussen 16 april 1944 en 11 augustus 1944 werden ongeveer 160 gegijzelden vrijgelaten
Ben Post is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Schkopau, GemeinschaftsLager
Plaats, kamp: Ammendorf, John Schehrstraße
 
Werkplekken in duitsland:
Plaats, plek: Schkopau, Buna Werke
Plaats, plek: Leuna, Leuna Werke
 
Persoonlijk verhaal:
 

Relaas van de broer van Frans Braun, de heer J.H. Braun 15 jaar oud op het moment van de Razzia.

Razzia 16 april 1944.
Bij het uitgaan van de Agatha kerk, gonsde het van de geruchten dat de Duitsers met een Razzia waren begonnen in de omgeving van het Hofland.

Jonge jongens werden opgepakt.
Mijn twee broers, Wim en Frans, 19 en 17 jaar, renden naar huis om zich daar te verschuilen. Frans was erg bang. Hij verstopte zich, doch dat was van korte duur. Wim kroop op het platte dak. Hij haalde Frans over hem te volgen. Ook deze plek was niet veilig. Vanaf de Zeestraat was het misschien zichtbaar. De zenuwen namen toe en beide gingen met behulp van buren naar de overkant van de Dr. Schuitstraat en verstopten zich in een schuur. Mijn broer Wim vond het niet veilig genoeg. Hij ging achter de schuur liggen. Hij had geluk. De Duitsers haalden Frans Braun en mijn neef Ben Post uit de schuur. Ze moesten voor de Duitsers uitlopen de Dr. Schuitstraat door. Mijn moeder zag dat en rende het huis uit. Ze bleef voor de Duitsers staan en smeekte om Ben en Frans te laten gaan. De Duitsers antwoordden “Bevel is Bevel” ! Volgens de soldaten zouden ze spoedig weer vrijgelaten worden. Mijn moeder geloofde dat niet. Ze bleef smeken. Het hielp echter niet.

De overvalwagen stond op de hoek Beeckzanglaan – Dr. Schuitstraat waar reeds andere jongens op de bankjes in de overvalwagen zaten.

Ik ben daar naar toe gelopen en zag veel bekende gezichten. Ze waren stil en sommige heel angstig. Hoe zou dit aflopen.

Ook de verloofde van zijn oudste zus, Gerard Kochx, was opgepakt. Gerard was de zoon van Kochx grossierderij aan de Breestraat. Volgens de Kampbewaarders had Gerard een Joods uiterlijk, wat hij ontkende te zijn. Voor deze ontkenning kreeg hij dagelijks een aantal stokslagen.

Mijn broer Frans en mijn neef Ben Post zijn naar hetzelfde kamp afgevoerd namelijk in Ammendorf. Frans was met darmklachten (buikloop) binnengebracht. De verzorging liet veel te wensen over.

In de maanden november, december werd mijn moeder ernstig ziek. Ze moest bediend worden. (Eén van de gebruiken in de Katholieke kerk. De stervende wordt voorzien van het zogenaamde Heilig Oliesel). Door de slechte voeding, en dagelijks omgaan met het feit, dat een kind je op een brute manier was afgenomen, en of hij wel weer levend terug zou komen , werd het haar teveel.

Na de bevrijding kregen mijn ouders ook het bericht dat Frans was overleden, via de Deken van de Agatha kerk en de heer van Leeuwen via het Rode Kruis. Mijn moeders reactie was “Ik wist het al” ze had al een sterk vermoeden tijdens haar ziekte opgedaan.

Ben, mijn neef is wel teruggekeerd en vertelde mij, dat dagelijks in het kamp een platte wagen kwam, om lijken op te halen. Hij heeft zijn eigen neef weggedragen.

Ik mocht dat niet aan mijn familie vertellen. Ook voor hem was dit moeilijk. Ik heb dat ook nooit gedaan.

Gerard Kochx is ook niet teruggekomen. Hij is in een ander kamp overleden (Zöschen).

Moeder en mijn zus hebben na verloop van tijd de draad weer weten op te pakken.

Nu dat je zelf een gezin hebt en kleinkinderen voel je het hele gebeuren heel anders aan. Verschrikkelijk.

J.H. Braun.

 

Op de overgetypte transportlijst was als kampnummer van Ben 316 opgenomen. Gegevens op de Geldverwaltung en het transportbriefje geven aan dat Ben zijn kampnummer in Amersfoot 816 was.

 

Genealogische gegevens.

Ben Post is een neef van Frans Braun.

Ben huwde Beverwijk 08-10-1959 Alexandra Catharina Schansman, geboren Tjepoe Midden-Java (Ned. Indië) 23-03-1935. Dochter van Francois Cornelis Schansman (Werkte voor de Bataafse Petroleum Maatschappij) en Akke Zult.

De ouders van Ben zijn Adrianus Antonius Post, geboren Maasland 13-01-1895, overleden 24-10-1968. Gehuwd Beverwijk 18-10-1922 met Maria Helena Braun, geboren Beverwijk 24-09-1902, overleden 03-05-1992. Dochter van Johannes Braun en Maria Catharina Theodora Boonekamp.

Functies van de heer A.A. Post: Vanaf 9 oktober 1919 Hoofdcommies ter secretarie en vanaf 16 oktober 1936 tot en met 1962 Gemeentesecretaris van de gemeente Beverwijk.

 


Vorige persoon (J.A. Pools) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (G. Post)