Kamp GemeinschaftsLager, Schkopau

Zoek iedereen die in dit kamp gezeten heeft »

Werkkaart van een dwangarbeider bij de BUNA of de LEUNA Brief uit Schkopau van ongeveer 12 juli 1944 1e deel Brief uit Schkopau van ongeveer 12 juli 1944 2e deel Lager Schkopau bij de Buna Werke. V.l.n.r.  Ton de Jong, Teun Meerkerk, Jaap  Henneman, Jan Beentjes en Ben Numan. Foto nr. 1 van 16 april 1991. De Buna Werke. Foto nr. 2  van 16 april 1991. De Buna Werke. Foto nr. 3 van 16 april 1991. Lager Schkopau bij de Buna Werke  V.l.n.r. Jan Beentjes, Ben Numan. Foto nr. 4 van 16 april 1991. Het gevangenenummer van Cees Dekker, 8193. Dit nummer ontving hij op 8 juli in Schkopau. Brief van het “Kaalkoppen Commando” uit het Gemeinschaftslager in Schkopau.

Dit enorme Gemeinschaftslager lag ten noorden van het fabrieksterrein van de BUNA.

Geografische positie 51 24.160 N 11 58.280 E

Een Gemeinschaftslager was een kamp met (dwang)arbeiders waaruit alle fabrieken in de omgeving hun personeel konden putten.

Het transport uit Kamp Amersfoort stopte op 7 juli rond 17:00 uur niet bij het station Schkopau maar in de buurt van het kamp dat Noordwestelijk van het station lag. De volgende dag moesten alle mannen bij het loket van de Verwaltung komen waar ze ingeschreven werden en een penning met hun gevangenenummer ontvingen. Cees Dekker heeft z'n penning nog, nr 8193.

Vanuit Schkopau werden de mannen als slaven verdeeld over de verschillende kampen. De eerste groep van 100 man werd naar Nietleben gebracht. Op 17 juli werd een groep van 94 man naar het nieuwe kamp "De Kippe" in Lippendorf gebracht. Een groep ging naar het ArbeitsErziehungsLager Spergau. Deze goep is daar niet lang gebleven. Door bombardementen op 28 en 29 juli zijn de barakken totaal vernield. De groep is teruggebracht naar Schkopau en ging begin augustus naar het AEL Zöschen. In Schkopau bleef een groep achter die te werk gesteld werd bij de Buna en de Leuna of andere bedrijven in de omgeving.

In het Landesarchiv aan de König Heinrichstrasse in Merseburg is een kaartenbak aanwezig met de gegevens, inclusief foto, van 22.000 dwangarbeiders van de BUNA en de LEUNA in de oorlogsjaren. De archiefmedewerkers gaven géén inzage in deze gegevens i.v.m. de privacy, "Datenschutz". Bij later onderzoek is gebleken dat er ongeveer 2.000 kaarten met Nederlanders in het archief liggen waarvan er enige uit Beverwijk en Velsen-Noord. Alleen van Johann Rennenberg is een kaart mét foto gevonden. Van Theo Burger, Wim Burger, Frans Buschers, Joep Dijkslag, Jan Grapendaal, Arie Meijdam en Cor Nunnink alleen kaarten waarop aangeven staat dat ze als Metselaar of timmerman werkten voor de firma Otto Schweigel uit Weissenfels van 10 februari 1945 to 14 april 1945.