Op 16 april 1944 werden van hier 486 jongemannen door de bezetter weggevoerd van wie velen nooit zijn teruggekeerd.

Vorige persoon (J.H. Rietveld) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (H.J. Rijnders)
hart

3 personen hebben Sander Rietveld in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Sander Rietveld
Voornamen:Sander Hendrik
 
Geboren:Zaterdag 19 Maart 1921 te Diemen
Overleden: Dinsdag 21 November 1944 te Zöschen
Begraven: te Zöschen
Herbegraven: Dinsdag 19 Juni 1951 te Driehuis Westerveld
 
Adres:Banjaertstraat 10
Woonplaats:Velsen-Noord
 
Sander Rietveld. Foto van de familie Rietveld. Sander Rietveld achter het woonhuis aan de Banjaertstraat 10. Foto van de familie Rietveld. De aankondiging van de herbegrafenis. IJmuider Courant 16 juni 1951. De opgestelde baren op 19 juni 1951 De herbegrafenis op 19 juni 1951 Het verslag van de herbegrafenis. IJmuider Courant 20 juni 1951. Overlijdensadvertentie uit Het Parool van 7 februari 1947. Artikel uit het Nieuwsblad voor IJmuiden, Santpoort en Velserbroek van 6 augustus 2014.
 
Opgepakt bij de Razzia in Beverwijk en Velsen van 16 april 1944 in de Banjaertstraat 10, Velsen-Noord.
 
Op zondag 16 april 1944 rond 13:00 per trein afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA werden alle persoonsgegevens genoteerd waaronder het beroep van de gevangene.
Beroep:Landbauer
Gevangenenr:843
 
Tussen 16 april 1944 en 11 augustus 1944 werden ongeveer 160 gegijzelden vrijgelaten
Sander Rietveld is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Schkopau, GemeinschaftsLager
Plaats, kamp: Nietleben, Vliegveld
Plaats, kamp: Zöschen, ArbeitsErziehungsLager
 
Werkplekken in duitsland:
Plaats, plek: Schkopau, Buna Werke
Plaats, plek: Leuna, Leuna Werke
 
Persoonlijk verhaal:
 

Sander en Johan zijn bij elkaar gebleven nadat zij uit Amersfoort gedeporteerd werden. Eerst in Schkopau en daarna in Nietleben. In Nietleben echter werd Sander dusdanig ziek dat hij naar een hospitaal in Halle gebracht werd.

In hoofdstuk 20 van het boek Aanslag en Represaille beschrijft Herman Poelma het volgende als hij opgehaald wordt uit het ziekenhuis: "We lopen een heel eind door de stad en moeten nog naar een ander ziekenhuis. Als we daar zijn gaat de andere man het gebouw binnen en komt een ogenblik later met iemand naar buiten. Wie schetst mijn verbazing als ik zie dat het een van mijn medegevangenen is. Het doet mij goed weer een bekende te zien, het is Sander Rietveld van de Sliedrehtenaren, (Herman Poelma vergiste zich omdat er veel jongens met de achternaam Rietveld uit de Merwede opgepakt zijn) maar ik begrijp niet waarom ze deze jongen hier weghalen. Als hij vlak bij mij is gekomen zie ik dat Sander nog lang niet weer beter is. Zijn gelaatskleur is wit, zijn ogen staan mat en het ergste is dat hij in 't geheel nog niet kan lopen. Z'n benen zitten vol open plekken en verwondingen en verder meen ik nog op te mogen merken dat heimwee zijn krachten ook voor een groot deel ondermijnt." Het moet een triest groepje zijn geweest daar in Halle Sander Rietveld steunend op Herman Poelma met de twee SS'ers er naast. Gelukkig konden ze na enige tijd met de tram verder en zo ging het gezelschap naar het station waar de trein voor verder transport zorgde. Pogingen van medepassagiers om een gesprek te beginnen werden door de SS'ers verhinderd. Ze mochten niet praten. Tegen de avond kwamen zij aan in het AEL-Zöschen waar zij hun kameraden uit Nietleben smerig en vies, sommige zelfs zwart in het gezicht binnen zien marcheren.

 

Sander en Johan werden dinsdagmiddag 19 juni 1951 herbegraven op Driehuis Westerveld in graf nummer F 37.

 

 

Genealogische gegevens.

Johan Rietveld en Sander Rietveld zijn broers.

De ouders van Johan en Sander zijn Hendrikus Rietveld, geboren IJsselstein 1892, overleden. Gehuwd IJsselstein 30-05-1914 met Anna Helena Flink, geboren Kamerik 14-04-1894, overleden Velsen 30-06-1952. Begraven Driehuis Westerveld, naast het graf van haar zoons.


Vorige persoon (J.H. Rietveld) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (H.J. Rijnders)