Nieuws

Presentatie niet altijd correct

Geachte bezoeker,
De website is nog niet volledig betrouwbaar. O.a. staat bij een aantal jongens die uit Amersfoort vrijgelaten zijn onjuist "niet vrijgelaten" vermeld. Deze fout wordt binnenkort gerepareerd.
Cor Bart | Dinsdag 28 December 2004, 00:11

Digitaal Monument online

Geachte bezoeker.
Sinds 15 december 2004, 08:00 uur, is het Digitaal Monument online. Van 402 jongens die gegijzeld zijn zijn de gegevens beschikbaar. Door de bereidwillige medewerking van de Gemeente Beverwijk zijn de gegevens van de jongens uit Beverwijk gecontroleerd en aangevuld. Dit geldt niet voor de gegevens van de jongens uit de overige gemeenten.

Foto's, scans van documenten, beschrijvingen van de verschillende kampen, links etc. worden de komende weken ingevoerd.
Cor Bart | Woensdag 15 December 2004, 08:57

Herdenking Razzia 16 april 1944

Onderstaande overgenomen uit De Kennemer van 16 maart 2005, geschreven door de Gemeente Beverwijk.

Op 22 mei 2005 vindt er in voormalig kamp Zöschen een herdenking plaats van de slachtoffers van de razzia van 16 april 1944 in Beverwijk. Tijdens de herdenking wordt in aanwezigheid van burgemeester Weterings een monument onthuld, dat mede dankzij steun van de gemeente Beverwijk tot stand is gekomen.

Gemeente zoekt adressen ex-gijzelaars
De gemeente Beverwijk organiseert een reis voor alle ex-gijzelaars van de razzia.
Om zoveel mogelijk mensen hiervoor uit te nodigen, zijn wij op zoek naar adresgegevens van degenen die buiten Beverwijk woonachtig zijn. Naam en adresgegevens kunt u sturen aan:

Gemeente Beverwijk,

Cor Bart | , :

Laatste toevoegingen

Laatste wijziging zie onder:


Kampen: Lager Schafstädt


4 luchtfoto's van Google Earth van het kamp met de omgeving.


Namenlijst: Wim Raap.


Trouwfoto van Wim uit 1942 en een foto a/b van het schip waarmee hij en zijn gezin emigreerde.
Persoonlijk verhaal toegevoegd.


Namenlijst: Age Baas.


Foto van Age uit 1943 in een timmermanswerkplaats, zijn Overlijdensakte, een tekening en een brief toegevoegd. Zijn persoonlijk verhaal uitgebreid.


Namenlijst: Joop Casander.


Bidprentje van Joop en een pentekening gemaakt door Joop, onder de naam J. Schutte, van de Wijkertoren door hem gemaakt in 1942 toegevoegd.


Namenlijst: Gerard Kochx.


Bidprentje en foto's toegevoegd.


Namenlijst: Fons Bouchier.


Informatie van familieleden toegevoegd.


Namenlijst: Arie Kooiman.


Links - Fotoalbum: Herdenking Duitsland 27 en 28 mei 2006.
Cor Bart | , :

Herdenken in 2007

Beverwijk, 10 april 2007.Onderwerp: Herdenkingen in 2007.


Geachte Dame en Heren,In deze brief treft u een overzicht aan van de activiteiten in april en mei 2007 in verband met de herdenkingen van de Razzia van 16 april 1944.Bezoek delegatie uit Zöschen.

Op 16 april ontvangt burgemeester Weterings een delegatie van 10 personen uit Zöschen, de plaats in Duitsland waar Beverwijkers jaarlijks naar toe gaan voor de herdenking van de Razzia-slachtoffers. De delegatie bestaat uit burgemeester Richard Schaaf, zijn vrouw Edda en leden van de Historische Vereniging Zöschen. Het bezoek vangt aan met een kranslegging.
Maandag 16 april 2007 om 17:00 uur - Kranslegging.

Burgemeester Theo Weterings en burgemeester Schaaf leggen kransen bij het monument op het Stationsplein B&W van de gemeente Beverwijk stellen het zeer op prijs indien u de kranslegging bijwoont. Ook basisschool De Wilgeroos en het comité 4 mei is uitgenodigd.
Donderdag 19 april 2007 om 14:00 uur - Herdenking in Kamp Amersfoort.

De volgende dagen bezoeken we onder meer De Keukenhof, De Zaanse Schans en natuurlijk het strand. Op 19 april gaan we gezamenlijk naar de herdenking van de overdracht in 1945 van Kamp Amersfoort aan het Rode Kruis. Daarna reist de delegatie terug naar Zöschen.

Zondag 29 april om 11.00 uur - Beverwijk Gedenkt.

Op zondag 29 april vindt er, in de Onze Lieve Vrouw van Goede Raadkerk aan de Arendsweg een herdenkingsdienst plaats ter nagedachtenis van alle slachtoffers en gevallenen van oorlogsgeweld en vredesmissies vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog tot heden.


Deze viering heeft als titel Beverwijk Gedenkt en wordt opgeluisterd en verzorgd door:
Themakoor Wijk aan Zee: o.l.v. Marja Westerbeek–van der Peet.

Organist: de heer J. Koster.

Muzikale begeleiding: Blazers ensemble Wittebrood uit Egmond aan den Hoef.

Ondersteuning : De Scouting groep Mees Toxopeus.

Medewerkers en staf: De vrijwilligers van de Goede Raad.

De dienst wordt geleid door: Pastor Bertus Stuifbergen.

Koffie en thee: Vrijwilligers schenken u een kopje achter in de kerk.


Bij de uitgangen zal gecollecteerd worden ter dekking van de kosten van deze dienst.
Voor belangstellenden is er in de kerk een kleine tentoonstelling ingericht. Foto’s van de mannen uit Indië en kaart materiaal, de lijsten met de namen van de 375 Indië strijders uit Beverwijk. De tentoonstelling 60-jaar bevrijding die twee jaar geleden in het Stadskantoor getoond werd wordt opgesteld. De ouderen kunnen napraten in de Jozefzaal en zo nodig in het Parochiecentrum waar ook voor koffie en thee gezorgd wordt.

Beverwijk Gedenkt is een initiatief van de St. Indië-monument en www.razziabeverwijk.nl
Vrijdag 4 mei 2007 om 11:30 uur - Dodenherdenking bij het Razzia-Monument.

Op vrijdag 4 mei wordt de jaarlijkse herdenking gehouden bij het monument op het Stationsplein te Beverwijk. Na afloop is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een kopje koffie in het Eetcafé CINEAC van de Bioscoop Cineworld op het Stationsplein.Vrijdag 4 mei 2007 vanaf 14:00 uur - Bibliotheek Kerkstraat Beverwijk.

U wordt uitgenodigd voor een ontmoetingsbijeenkomst in de mensenbibliotheek
van Beverwijk met als thema ‘Gedenken in gesprek’.Ieder zal 4 mei op eigen wijze gedenken. Voor velen is het een moeilijke dag. We gedenken vaak met de gedachte “Dit nooit meer”, terwijl het oorlogsgeweld in de wereld lijkt toe te nemen. We gedenken vaak met de gedachte “Opdat we niet zullen vergeten”, terwijl dat toch gebeurt. Waartoe gedenken we? Vanuit welke achtergrond gedenken we?
‘Gedenken in gesprek’ is een initiatief van de Cees van der Steen en Thea van den Ham van de mensenbibliotheek Beverwijk.De tentoonstelling ’60 jaar bevrijding’ wordt van 1 t/m 4 mei in de Bibliotheek opgesteld. De gesprekken kunnen op de verschillende zitjes of bij de tentoonstelling gevoerd worden
Ook wordt de Televisie documentaire "Er staan Duitsers voor de deur", die op 1 mei 2005 werd uitgezonden door RTV N-H (Radio Televisie Noord-Holland), op beeldscherm getoond. Twee overlevenden, Adriaan Schellevis en Leen van IJmond vertellen hun verhaal over de Razzia van 16 april 1944 en de gevolgen voor hen.

Zondag 20 mei 2007 om 14:00 uur - Herdenking in Zöschen Duitsland.

Op vrijdag 18 mei vertrekken we met een bus of met busjes naar Duitsland om daar op 20 mei de jaarlijkse herdenking van de slachtoffers van het ArbeitsErziehungsLager Zöschen bij te wonen. De terugreis wordt aanvaardt op maandag 21 mei. De reis- en overnachtingkosten bedragen ongeveer € 200,- per persoon, inclusief ontbijt, exclusief overige maaltijden.Voor informatie en deelname gelieve u contact op te nemen met de
Familie Bart Jan Pleeginghof 6 1944 PP Beverwijk. Telefoon 0251 – 243 000.


Met vriendelijke groeten, Nellie en Cor Bart.
Cor Bart | , :
« 1 2 3 4 »