Herdenken in 2007

Beverwijk, 10 april 2007.Onderwerp: Herdenkingen in 2007.


Geachte Dame en Heren,In deze brief treft u een overzicht aan van de activiteiten in april en mei 2007 in verband met de herdenkingen van de Razzia van 16 april 1944.Bezoek delegatie uit Zöschen.

Op 16 april ontvangt burgemeester Weterings een delegatie van 10 personen uit Zöschen, de plaats in Duitsland waar Beverwijkers jaarlijks naar toe gaan voor de herdenking van de Razzia-slachtoffers. De delegatie bestaat uit burgemeester Richard Schaaf, zijn vrouw Edda en leden van de Historische Vereniging Zöschen. Het bezoek vangt aan met een kranslegging.
Maandag 16 april 2007 om 17:00 uur - Kranslegging.

Burgemeester Theo Weterings en burgemeester Schaaf leggen kransen bij het monument op het Stationsplein B&W van de gemeente Beverwijk stellen het zeer op prijs indien u de kranslegging bijwoont. Ook basisschool De Wilgeroos en het comité 4 mei is uitgenodigd.
Donderdag 19 april 2007 om 14:00 uur - Herdenking in Kamp Amersfoort.

De volgende dagen bezoeken we onder meer De Keukenhof, De Zaanse Schans en natuurlijk het strand. Op 19 april gaan we gezamenlijk naar de herdenking van de overdracht in 1945 van Kamp Amersfoort aan het Rode Kruis. Daarna reist de delegatie terug naar Zöschen.

Zondag 29 april om 11.00 uur - Beverwijk Gedenkt.

Op zondag 29 april vindt er, in de Onze Lieve Vrouw van Goede Raadkerk aan de Arendsweg een herdenkingsdienst plaats ter nagedachtenis van alle slachtoffers en gevallenen van oorlogsgeweld en vredesmissies vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog tot heden.


Deze viering heeft als titel Beverwijk Gedenkt en wordt opgeluisterd en verzorgd door:
Themakoor Wijk aan Zee: o.l.v. Marja Westerbeek–van der Peet.

Organist: de heer J. Koster.

Muzikale begeleiding: Blazers ensemble Wittebrood uit Egmond aan den Hoef.

Ondersteuning : De Scouting groep Mees Toxopeus.

Medewerkers en staf: De vrijwilligers van de Goede Raad.

De dienst wordt geleid door: Pastor Bertus Stuifbergen.

Koffie en thee: Vrijwilligers schenken u een kopje achter in de kerk.


Bij de uitgangen zal gecollecteerd worden ter dekking van de kosten van deze dienst.
Voor belangstellenden is er in de kerk een kleine tentoonstelling ingericht. Foto’s van de mannen uit Indië en kaart materiaal, de lijsten met de namen van de 375 Indië strijders uit Beverwijk. De tentoonstelling 60-jaar bevrijding die twee jaar geleden in het Stadskantoor getoond werd wordt opgesteld. De ouderen kunnen napraten in de Jozefzaal en zo nodig in het Parochiecentrum waar ook voor koffie en thee gezorgd wordt.

Beverwijk Gedenkt is een initiatief van de St. Indië-monument en www.razziabeverwijk.nl
Vrijdag 4 mei 2007 om 11:30 uur - Dodenherdenking bij het Razzia-Monument.

Op vrijdag 4 mei wordt de jaarlijkse herdenking gehouden bij het monument op het Stationsplein te Beverwijk. Na afloop is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een kopje koffie in het Eetcafé CINEAC van de Bioscoop Cineworld op het Stationsplein.Vrijdag 4 mei 2007 vanaf 14:00 uur - Bibliotheek Kerkstraat Beverwijk.

U wordt uitgenodigd voor een ontmoetingsbijeenkomst in de mensenbibliotheek
van Beverwijk met als thema ‘Gedenken in gesprek’.Ieder zal 4 mei op eigen wijze gedenken. Voor velen is het een moeilijke dag. We gedenken vaak met de gedachte “Dit nooit meer”, terwijl het oorlogsgeweld in de wereld lijkt toe te nemen. We gedenken vaak met de gedachte “Opdat we niet zullen vergeten”, terwijl dat toch gebeurt. Waartoe gedenken we? Vanuit welke achtergrond gedenken we?
‘Gedenken in gesprek’ is een initiatief van de Cees van der Steen en Thea van den Ham van de mensenbibliotheek Beverwijk.De tentoonstelling ’60 jaar bevrijding’ wordt van 1 t/m 4 mei in de Bibliotheek opgesteld. De gesprekken kunnen op de verschillende zitjes of bij de tentoonstelling gevoerd worden
Ook wordt de Televisie documentaire "Er staan Duitsers voor de deur", die op 1 mei 2005 werd uitgezonden door RTV N-H (Radio Televisie Noord-Holland), op beeldscherm getoond. Twee overlevenden, Adriaan Schellevis en Leen van IJmond vertellen hun verhaal over de Razzia van 16 april 1944 en de gevolgen voor hen.

Zondag 20 mei 2007 om 14:00 uur - Herdenking in Zöschen Duitsland.

Op vrijdag 18 mei vertrekken we met een bus of met busjes naar Duitsland om daar op 20 mei de jaarlijkse herdenking van de slachtoffers van het ArbeitsErziehungsLager Zöschen bij te wonen. De terugreis wordt aanvaardt op maandag 21 mei. De reis- en overnachtingkosten bedragen ongeveer € 200,- per persoon, inclusief ontbijt, exclusief overige maaltijden.Voor informatie en deelname gelieve u contact op te nemen met de
Familie Bart Jan Pleeginghof 6 1944 PP Beverwijk. Telefoon 0251 – 243 000.


Met vriendelijke groeten, Nellie en Cor Bart.
Cor Bart | , :