Op 16 april 1944 werden van hier 486 jongemannen door de bezetter weggevoerd van wie velen nooit zijn teruggekeerd.

Vorige persoon (J. Vessies) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A. Vis)

Naam: Adelon Vink
Voornamen:Adelon Josephus Rosalia
Geboren:Woensdag 2 Februari 1921
Adres:Dirk Hartogstraat 52
Woonplaats:IJmuiden
 
 
Opgepakt bij de Razzia in Beverwijk en Velsen van 16 april 1944: Velsen-Noord of, Beverwijk.
 
Tussen 16 april 1944 en 11 augustus 1944 werden ongeveer 160 gegijzelden vrijgelaten
Adelon Vink is vrijgelaten: Woensdag 3 Mei 1944
 
Overleden: Vrijdag 2 September 2005
Begraven: te Beverwijk, Duinrust.
 
Persoonlijk verhaal:
 

Onderstaande van Herman van Rixel:

De gijzelaars van de Razzia moesten ’s-Morgens op het plein komen. Men zei dat er 50 man vrij zou komen. Namen werden afgeroepen. Nummer 50 was gepasseerd en Herman dacht: “Daar ben ik dus niet bij”. Men ging echter door en Herman werd als nummer 56 afgeroepen. Adelon Vink, zijn zwager, werd als nummer 58 afgeroepen. Door met deze gegevens op internet te speuren is de geboortedatum en datum van overlijden gevonden op de website www.schiltmeijer.nl


Uit het dagboek van Theo Schuijt
Woensdag 3 Mei.
Toen moesten we netjes aantreden op het voorplein in de grote plassen, want het had net hard geregend. Er zouden er een stuk of wat afgeroepen worden. Als je naam werd afgeroepen, moest je hard “ja” schreeuwen, vlug naar Westerveld, die afriep, lopen, in de houding springen, zoals dat de gewoonte was, en je geboortedatum zeggen. Eén was zo zenuwachtig, dat hij zijn geboortedatum niet meer wist, en toen hij dat op zijn papieren had nagekeken, bleek hij niet de bedoelde persoon te zijn. Eén liep niet hard genoeg naar voeren en moest enige tijd rondjes lopen en één met een weelderige haardos werd een lok afgeknipt! Dien dag gingen er 65 gelukkigen naar huis.

 

Adelon was gehuwd met Antonia Maria van Rixel, geboren 2 februari 1921, overleden 8 augustus 2004.

 

Het gezin Vink verhuisde op 22 februari 1919 van Stoppeldijk (Zeeuws-Vlaanderen) naar IJmuiden en woonde daar op verschillende adressen. Op 28 mei 1935 verhuisde het gezin van de van Speijkstraat 51 naar de Dirk Hartogstraat 52. In het adresboek van 1963 wordt A.J.R. Vink vermeld als schilder wonende van Nidekstraat 6 Velsen-Noord.

 


Vorige persoon (J. Vessies) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A. Vis)