Op 16 april 1944 werden van hier 486 jongemannen door de bezetter weggevoerd van wie velen nooit zijn teruggekeerd.

Vorige persoon (P. Rijsdijk) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J.A. Rookhuizen)
hart

3 personen hebben Herman van Rixel in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Herman van Rixel
Voornamen:Harmanus Bartholomeus
 
Geboren:Dinsdag 25 Juli 1922 te Velsen-Noord
Overleden: Woensdag 6 Januari 2016 te Velsen-Noord
Begraven: Dinsdag 12 Januari 2016 te Velsen-Noord. St.Josephkerkhof
 
Adres:Grote Hout- of Koningsweg142
Woonplaats:Velsen-Noord
 
Overlijdensbericht Herman van Rixel. Bron: NHD Herman van Rixel. Foto via Mevr. M. Duinmeijer-Bos
 
Opgepakt bij de Razzia in Beverwijk en Velsen van 16 april 1944 in de Grote Hout- of Koningsweg142, Velsen-Noord.
 
Tussen 16 april 1944 en 11 augustus 1944 werden ongeveer 160 gegijzelden vrijgelaten
Herman van Rixel is vrijgelaten: Woensdag 3 Mei 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

 

Herman werkte in de ploegendienst op de walserij van Hoogovens. Hij was een van de 111 Hoogoven medewerkers die bij de Razzia van 16 april 1944 gearresteerd werd en afgevoerd is naar Kamp Amersfoort. Zie voor totaallijst Hoogovens IJmuiden. Hij werd door toedoen van de directie van Hoogovens op 3 mei 1944 vrijgelaten uit Kamp Amersfoort.

In een notitie van de Sociale Afdeling aan de directie van Hoogovens van 3 mei 1944 staat letterlijk:   “Hedenmiddag met de trein van kwart over 2 is een 60-65 tal jongens uit Amersfoort teruggekeerd, De namen werden deze morgen afgeroepen en op een desbetreffende vraag ontvingen zij ten antwoord, dat zij naar Scheveningen gingen  Eerst toen zij buiten het kamp waren, bemerkten zij, dat zij vrij waren".   (Met “Scheveningen” werd “Het Oranjehotel” bedoeld, de gevangenis te Scheveningen, CB).

 

Onderstaande van Herman van Rixel:
De gijzelaars van de Razzia moesten ’s-Morgens op het plein komen. Men zei dat er 50 man vrij zou komen. Namen werden afgeroepen. Nummer 50 was gepasseerd en Herman dacht: “Daar ben ik dus niet bij”. Men ging echter door en Herman werd als nummer 56 afgeroepen. Adelon Vink, zijn zwager, werd als nummer 58 afgeroepen.

Sjerry van Rixel, de zoon van Herman, vertelde op 29 april 2019 dat een zus van Herman bij Hoogovens op kantoor werkte. Zij hoorde van de lijst die opgesteld werd door de directie om ruim 60 mannen vrij te krijgen uit Kamp Amersfoort. Zij slaagde er in om de naam van haar broer Herman op deze lijst te laten opnemen. Herman werd als 56e afgeroepen. Hij hoorde het niet goed er werd door een medegevangene aangestoten dat hij afgeroepen werd. De groep van 65 mannen werd uit het kamp vrijgelaten. Lopend naar station Amersfoort en daar in de trein gestapt. Toen er op het andere perron een trein stopte met Duitse soldaten dachten de mannen dat het mis ging en zij werderom gevangen genomen zouden worden. Gelukkig zette hun trein zich in beweging richting Beverwijk en Velsen-Noord.


Uit het dagboek van Theo Schuijt
Woensdag 3 Mei.
Toen moesten we netjes aantreden op het voorplein in de grote plassen, want het had net hard geregend. Er zouden er een stuk of wat afgeroepen worden. Als je naam werd afgeroepen, moest je hard “ja” schreeuwen, vlug naar Westerveld, die afriep, lopen, in de houding springen, zoals dat de gewoonte was, en je geboortedatum zeggen. Eén was zo zenuwachtig, dat hij zijn geboortedatum niet meer wist, en toen hij dat op zijn papieren had nagekeken, bleek hij niet de bedoelde persoon te zijn. Eén liep niet hard genoeg naar voeren en moest enige tijd rondjes lopen en één met een weelderige haardos werd een lok afgeknipt! Dien dag gingen er 65 gelukkigen naar huis.

 

Genealogische gegevens .

Adelon Vink is een zwager van Herman.

Herman huwde 04-08-1948 Maria (Rie) Zonneveld, geboren Heemskerk 20-07-1918, overleden 11-02-2017.

De ouders van Herman zijn Bartholomeus Johannes van Rixel, geboren Beverwijk 06-03-1892, overleden. Gehuwd Harlingen 10-05-1920 met Geeske van der Heide, geboren Harlingen 07-10-1891, overleden.


Vorige persoon (P. Rijsdijk) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J.A. Rookhuizen)