Gastenboek

Schrijf iets in het gastenboek »

Er staan 157 berichten in het gastenboek.
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Jan Oud was de broer van mijn moeder. Over de oorlog, zijn overlijden en de gevolgen die dit heeft gehad voor het gezin werd vroeger bij ons thuis niet gesproken. Het was te pijnlijk voor mijn moeder en oma. Nu ik zelf vijftig ben en kinderen heb besef ik me des te meer wat mijn oma, opa, moeder, oom en tante hebben moeten doorstaan. Verschrikkelijk. Alle broers en zussen van Jan zijn inmiddels overleden. We kunnen het er niet meer over hebben, Wel heb ik een laatste brief van Jan gelezen. Hij schreef deze vanuit een concentratiekamp in april 1945. Hij schreef over zijn konijnen, vroeg of het goed met hen ging. Hij hoopte iedereen snel te zien. Enige weken voor de bevrijding is hij overleden. Hij heeft het bijna overleefd! Hoe triest. Als nichtje lijk ik qua uiterlijk wel wat op Jan. Dat vind ik een hele eer.
Annemarie Munster | Woensdag 14 Oktober 2020, 23:23
Mijn Vader Arie Mors werdt ook op gepakt bij deze razia op een zondag was dat hij ging op een fiets met plofbanden zo hij zij van Akersloot naar Hoofddorp om het communiefeest van zijn halfbroertje en naamgenoot bij te kunnen wonen. Het lot besliste anders en zo werdt hij gevangen genomen om in Duitsland onder barre omstandigheden te moeten werken. Hij wist in de trein een briefje/foto? Naar buiten te gooien met daarop een boodschap aan zijn moeder Eefje wat ook aan kwam.zijn beleveningen heeft hij wel met ons kinderen gedeeld en al op jonge leeftijd hoorde Ik het verhaal dat mijn Vader met andere gevangenen boven op het dak van de Barak waar zij sliepen tijdens bombardementen hadden gekalkt GOD BESCHERM ONS en het beleef overeind!.hij werdt de gees gelijk lieider van alle die daar behoefte en nodig hadden, hij bad veel voor en probeer de zo ook de moed en de kracht te behouden om door te gaan en te kunnen overleven,, hij bad tit God dat hij terug mocht keren naar zijn moeder Eefie en zo geschiedenis, met een hele baggage voor zijn leven wat hem zeker gemaakt heeft wie hij was stond voor zijn geloof en stak dat niet onder stoelen en banden op zijn grafts een staat nu hier ligt een vriend van Jezus . Dat heeft hij volbracht trots op mijn Vader Arie Mors
Mieke | Woensdag 9 September 2020, 12:54
Ik wil Lambert Bbax in mijn hart toevoegen, omdat hij de verloofde was van mijn mans moeder, Riek Stil, altijd stond ze daar om hem te herdenken en nu zij er niet meer is wil ik dat we hem niet vergeten!
Cathie Hekman-Klingeler | Dinsdag 5 Mei 2020, 12:16
Mijn herinnering aan Ab Ludwig
De dag van de razzia op 16 april 1944 herinner ik me nog heel goed. Ik ben de zus van Ab: Pauli Ludwig. Ik was drie jaar jonger dan hij en toen dus 14 jaar. 's Morgens belden Duitse soldaten bij ons huis aan. Een soldaat kwam de bovenverdieping inspecteren op zoek naar jonge mannen. In zijn slaapkamer vonden ze Ab nog op bed, hij moest mee. . Een andere soldaat kwam ook langs mijn kamer, maar ik trok de deur voor zijn neus dicht. Wij woonden aan de spoorlijn. De goederentrein, waarin de gevangenomen mannen zaten reed vlak achter ons huis langs. Wij hoorden een bekend fluitje, dat moest Ab zijn, hij blies op zijn vingers, als signaal aan ons.Wij waren perplex door de gebeurtenis en wisten niet wat er zou gebeuren. Ab kwam gelukkig weer gauw vrij en thuis gekomen merkten we dat hij onder de luizen zat. Ik weet niet hoe hij vrij kwam. Misschien was mijn vader die bij de PEN werkte, bij de Hoogovens gaan vragen of zijn zoon die net 18 jaar geworden was, vrijstelling mocht. Mijn vader had contacten bij de Hoogovens. Misschien onder het mom dat hij net als zijn vriend Gert Fiersta als laborant bij de Hoogovens werkte. De HBS was gesloten. Mijn gedachten gaan uit naar allen die het helaas niet overleefden. Pauli de Vries-Ludwig, Havelte
P. de Vries-Ludwig | Zondag 19 April 2020, 16:17
Dirk en Cor Oudendijk waren twee broers van mijn moeder Janny Groen-Oudendijk.
Over de Tweede Wereldoorlog werd thuis heel weinig gesproken. Mijn moeder wilde of kon er niet over praten, over lezen of films/documentaires bekijken.
Gelukkig deed mijn vader dat wel, maar zeer sporadisch. Mijn moeder heeft er naar mijn gevoel zeer veel last van gehad. Haar broer Cor heeft er een geestelijk trauma aan overgehouden tot aan zijn dood.
Van de razziafilm en alle informatie op jullie website en de krantenartikelen heb ik een goede indruk gekregen van hoe het er indertijd aan toe is gegaan. Niet met een pen te beschrijven hoe ongelooflijk erg dat geweest moet zijn voor alle betrokkenen. Niet te bevatten.
Dank voor alles wat jullie doen om deze geschiedenis levend te houden.
Hanny Commandeur-Groen
Hanny Commandeur-Groen | Zondag 19 April 2020, 12:53
Fijn om mijn vader op deze manier te mogen eren! Hij was niet zo’n prater voor wat betreft zijn tijd in de concentratiekampen. Doordat mijn zus Gonda en ik vele brieven hebben kunnen lezen van en naar mijn vader van zijn ouders, die gelukkig bewaard zijn gebleven, weten wij wat voor verschrikkingen hij heeft moeten meemaken. Ook werd duidelijk hoe het gezin dat achterbleef met 2 jongere kinderen werd verscheurd van verdriet om zijn gevangenschap. Voor zijn dood ben ik nog met hem naar kamp Amersfoort gegaan, en hebben samen geschreven in het gastenboek in de kapel, daar kwamen wel verhalen boven over wat hij heeft meegemaakt en gezien.. Één ding is duidelijk..dit mag nooit meer gebeuren!
Anke van Vuuren | Vrijdag 17 April 2020, 09:02
Fijn om mijn vader op deze manier te mogen eren! Hij was niet zo’n prater voor wat betreft zijn tijd in de concentratiekampen. Doordat mijn zus Gonda en ik vele brieven hebben kunnen lezen van en naar mijn vader van zijn ouders, die gelukkig bewaard zijn gebleven, weten wij wat voor verschrikkingen hij heeft moeten meemaken. Ook werd duidelijk hoe het gezin dat achterbleef met 2 jongere kinderen werd verscheurd van verdriet om zijn gevangenschap. Voor zijn dood ben ik nog met hem naar kamp Amersfoort gegaan, en hebben samen geschreven in het gastenboek in de kapel, daar kwamen wel verhalen boven over wat hij heeft meegemaakt en gezien.. Één ding is duidelijk..dit mag nooit meer gebeuren!
Anke van Vuuren | Vrijdag 17 April 2020, 09:01
Onze vader Berend Hop werd op 19-jarige leeftijd opgepakt bij zijn ouderlijk huis. De woorden: ‘in einen Stunde sind sie züruck’ zaten in zijn geheugen gegrift. Net als vele anderen van deze razzia heeft hij de onmenselijkheden in kampen, zoals Zöschen en Schäfstadt overleefd. Binnen ons gezin sprak hij niet over die tijd. Pas aan het eind van zijn leven vertelde hij er mondjesmaat over en werden voor ons de verschrikkingen meer en meer duidelijk.
Anke Diekstra-Hop | Vrijdag 17 April 2020, 08:59
Uiteraard sluit ik Jack in mijn hart. Want zover ik weet is Jack een Oom van mijn man
Helaas overleden. Maar via social media Facebook heb ik ook contact met ene Jack Philipoom, ik denk zijn zoon. Dat is toch wel leuk weer. Mijn man heeft stamboek onderzoek gedaan. Waar hij ook in voorkomt. Het is wel jammer dat het stamboom onderzoek nu niet door gaat.
Babs Philipoom- Korthof | Donderdag 16 April 2020, 12:29
Uiteraard sluit ik deze naam Arie Loos in mijn hart, sterker daar zit hij al jaren,want het is mijn vader.Mijn vader is toen in beverwijk op de creutzberglaan opgepakt en af gevoerd naar Amersfoort en later door naar Duitsland naar een "werkplaats". Gelukkig kon hij na de oorlog na een lange voet tocht weer naar huis.Na mijn geboorte heb ik hem nooit over die tijd horen vertellen.Wel zijn we een keer na vakantie uit Zuid Duitsland langs zijn in kwartieringspunt in een school in sweinfurt geweest. Ik was denk 11 jaar dus wat wist ik.Later is eigenlijk alles een beetje met mondjes maat duidelijk geworden (na zijn overlijden in 1981) Hij is levend terug gekomen ,maar meerdere niet dus 16 april gaat de vlag haf stok voor de gevallende .
C.Loos | Woensdag 15 April 2020, 17:27
Zoals zovele slachtoffers van de Razzia van 16 april werd er bij ons thuis zeer weinig gesproken over de tijd dat mijn vader in het oosten van Duitsland zat. Heel af en toe kwamen er speldenprikken en dan wilde wij daar verder op door gaan en dan klapte hij dicht en op latere leeftijd was zijn standaard antwoord, “dat vind je wel als ik dood ben!”. Inderdaad wat mijn vader bewaard had hebben wij ook gevonden maar er bleven nog steeds vraagtekens en in de loop der jaren zijn wij daar achter gekomen door dat ik met Cor Bart in contact kwam.
Afgelopen jaar tijdens mijn toespraak op 4 mei op het Stationsplein vertelde ik dat wij, mijn broer Nico en ik een liefdevolle en fijne jeugd hebben gehad en opgevoed zijn zonder haat. Dat bewonder ik nog steeds in mijn lieve vader, na al de ellende die hij heeft meegemaakt en tot aan zijn dood daar zoveel last van heeft gehad.
Mary Duinmeijer-Bos | Woensdag 15 April 2020, 11:06
Hallo Cor,

Ik was opzoek naar wat informatie over mijn familie en vroeg mij af of u mij kan helpen.
Toen ik de naam Grapendaal in tikte omdat ik graag dingen wilde weten over mijn Opa en Oma omdat ik daar vroeger altijd kwam.
Kreeg ik tot mijn verbazing dingen te zien waar ik mijn moeder nooit ooit over heb horen praten.
Ik kan het mijn ouders niet meer vragen omdat ze allebij zijn overleden
Het enigste wat ik wel weet is dat mijn moeder 2 broers had en dat er één Arie en de andere Jan heette en dat hij een Duitse vriendin of vrouw had.
Nu las ik dat mijn oom gestorven is in een kamp.
Ik had gehoopt dat ik van hem een foto zou vinden.
Zijn ouders waren mijn Oma en Opa.
Ik hoop dat u iemand kan of weet wie van hem nog foto's heeft.
Mvg Anneke
Anneke Fleijsman | Zondag 26 Januari 2020, 00:13
Ik heb de site met veel belangstelling en verwondering doorgelezen. Ben nu ook een klein beetje op de hoogte wat er zicht in Beverwijk en omstreken heeft afgespeeld. Ben ook een paar bekende namen tegen gekomen.
John | Dinsdag 30 April 2019, 15:56
De film van Roy Dames over deze razzia is afgelopen donderdag in premiere gegaan (18 april 2019).
nicole schouten | Maandag 22 April 2019, 22:56
Beste Cor, ik las het artikel in de Telegraaf van 17 april en kwam daarna op jouw website. Een bijzonder mooi initiatief. Ik ben geboren op 14 oktober 1945 en vernoemd naar mijn oom Dick Burger ( broer van mijn moeder) die ook weggevoerd is en omgekomen in het kamp. Onze schoenmaker heette Bart, kwam altijd bij ons aan de deur en op de koffie. Hij had altijd mooie verhalen en was heel gezellig. Wellicht jouw vader of oom? Hartelijke groet, Dick Eijking
Dick Eijking | Maandag 22 April 2019, 15:06
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »