Op 16 april 1944 werden van hier 486 jongemannen door de bezetter weggevoerd van wie velen nooit zijn teruggekeerd.

Vorige persoon (E. Schotanus) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (G.G. Schutter)
hart

2 personen hebben Theo Schuijt in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Theo Schuijt
Voornamen:Theodorus Jacobus
 
Geboren:Dinsdag 14 Juli 1925 te Beverwijk
Overleden: Zondag 25 April 1993 te Beverwijk
Begraven: te Beverwijk, Begr. pl. Duinrust
 
Adres:Strick van Linschotenstraat55
Woonplaats:Beverwijk
 
DEM Atletiek rond 1940. Bron boekje over Jacques Martens.
 
Opgepakt bij de Razzia in Beverwijk en Velsen van 16 april 1944 in de Strick van Linschotenstraat55, Beverwijk.
 
Tussen 16 april 1944 en 11 augustus 1944 werden ongeveer 160 gegijzelden vrijgelaten
Theo Schuijt is vrijgelaten: Vrijdag 11 Augustus 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

Terugkeerdatum uit het dagboek van Theo Schuijt.

Zondag 16 April.
Om 7 uur was er in de H. Agathakerk een H.Mis tot intentie van D.D.E.M.. Onder de H.Mis werd er reeds gefluisterd, dat er razzia’s waren. Echter geen kwaad vermoedende togen mijn vriend en ik parmantig huiswaarts, waar we heelhuids aankwamen. Om ongeveer kwart voor negenen kwamen de moffen (Grüne Polizei) de straat in en ik vluchtte naar de zolder. Nog voor er gebeld werd, zat ik echter al weer beneden, ik was immers geen onderduiker. Later had ik er werkelijk spijt van, dat ik geen onderduiker was. Ik moest mijn persoonsbewijs laten zien, en aangezien ik geen lid was der N.S.B. of een der aanverwante organisaties moest ik mee. Binnen enkele Stunden, zou ik wieder zurück zijn!

Voor de O.L.Vr. van Goeden Raadkerk stapte ik met enige andere jongens in de overvalwagen en na op enkele kruispunten gestopt te hebben, waar we veel brood en een enkele fles melk van de mensen kregen, werden we naar bioscoop de Pont in Velsen-Noord gevoerd waar we om ruim 11 uur aankwamen. Dat kleine zaaltje zat “hartstikke”vol. Tegen eenen kwam er een hoge Piet op het toneel, die ons mededeelde, dat we naar een plaats gebracht werden, waar uitgezocht zou worden, wie gearresteerd zou blijven en wie weer naar huis mocht.

Om ruim 1 uur vertrok de stoet in stromende regen naar station Beverwijk. Sommige mensen gooiden jassen naar ons, maar deze mochten niet aangenomen worden en werden dan door de moffen teruggesmeten, en die dan in de plassen terecht kwamen. Toen we om kwart voor twee in beestenwagens vertrokken, waren we allen in de veronderstelling, dat we binnen een paar dagen weer terug zouden zijn. Sommige mensen liepen zelfs naast de rails tot aan de spoorbomen met de trein mee.

Na een kort oponthoud in Amsterdam kwamen we om 4 uur in Amersfoort aan. En om kwart voor vijf waren we in het kamp in de Rozentuin, vijf aan vijf achter elkaar. Deze beruchte “Rozentuin” is een soort kippenren, echter niet met gaas, maar met prikkeldraad afgesloten. Het was of we plotseling in een andere wereld waren terechtgekomen. De schrik sloeg ons reeds om het lijf, toen we al die kaalkoppen in boevenpakkies en de z.g. knuppelaars met dikke stokken zagen rondzwalken op het voorplein. Het lange staan leerden we reeds den eersten dag, want het was tegen negenen, toen de laatsten ons na door een paar mokkels ingeschreven te zijn, in de barak (Block 7) kwamen. We kregen ieder een dubbele snee roggebrood met spek (!), nog van het Rode-Kruis-pakket van de voorgaande Vrijdag. Het was tamelijk beschimmeld, maar smaakte niettemin heel goed: voor de meesten was het het eerste voedsel dien dag. Zoals iedere avond was er om 9 uur bedappèl, dan moet men onder de wol zijn. Eerst om half tien, tien uur, soms nog later kwamen ze dan de telling doen. Al sliepen we op een harde strozak met een paar dunne dekens, toch heb ik na de eerste vermoeiende dag vrij goed gepit.

 

Genealogische gegevens.

Zwagers van Theo Schuijt zijn: Bertus Bakkum,  gehuwd is met Joop Schuijt - Ton Pallesen, gehuwd met Tiny Zwart - Gerard Zwart, gehuwd met Corrie van Gool.

Theo huwde Beverwijk 24-11-1955 Adriana Maria (Jeanet) Zwart, geboren Beverwijk 06-12-1923, overleden 17-05-2011.

De ouders van Theo zijn Simon Schuijt, geboren Castricum 15-02-1897, overleden. Gehuwd Sint Pancras 19-04-1923 met Catharina Laan, geboren Obdam 10-06-1898, overleden.

 

 


Vorige persoon (E. Schotanus) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (G.G. Schutter)