Op 16 april 1944 werden van hier 486 jongemannen door de bezetter weggevoerd van wie velen nooit zijn teruggekeerd.

Vorige persoon (A.J. Jong) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (H.B. Jong)
hart

Herdenk Ben de Jong door hem in uw hart te sluiten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Ben de Jong
Voornamen:Bernardus Josef
 
Geboren:Maandag 30 Maart 1925 te Velsen
Overleden: Vrijdag 15 Juni 1984 te Beverwijk
 
Adres:Jan Vermeijenstraat3A
Woonplaats:Beverwijk
 
Foto Boumans Groenelaan van vrijgelaten jongens op 11 augustus 1944.
 
Opgepakt bij de Razzia in Beverwijk en Velsen van 16 april 1944 in de Jan Vermeijenstraat3A, Beverwijk.
 
Tussen 16 april 1944 en 11 augustus 1944 werden ongeveer 160 gegijzelden vrijgelaten
Ben de Jong is vrijgelaten: Vrijdag 11 Augustus 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

De ziektekaart van Ben de Jong gevonden op 30 april 2009 in het archief van ITS, de Internationale Tracing Service, in Bad Arolsen Duitsland. Ben lag in de ziekenbarak van 9 juni t/m 6 augustus. Daarom staat hij niet op de PDA transportlijst van 7 juli 1944 vermeld. Op de ziektekaart is zijn kampnummer 679 vermeld.

Henk de Jong en zijn broer Ben zijn opgepakt, hun broer Chris wist aan de Razzia te ontkomen. Chris was bij de Razzia achter over het balkon uit het huis aan de Jan Vermeyenstraat 3a (de zuster van Henk woonde daar met haar man, ze waren uit Velsen-Noord geëvacueerd) gesprongen en in de Deken Waare straat door andere mensen onder een hoop konijnenmest verstopt. Chris werkte bij Bakkum die ook met de Razzia meegenomen werd.

Een Amsterdammer die verkering had met de dochter van de Bollenboer van het huis met de naam “Ab-matra” (hoek Geilweg - Kleine Houtweg) werd op het station opgepakt. Dit blijkt C.J. Stelleman te zijn die bij van Zanten was.

De houten koffers waar over gesproken wordt zijn gemaakt in de Algemene werkplaats van de Hoogovens. Henk kreeg een gewoon koffertje van huis. Henk moest als houtbewerker naar Kaldenkirchen in Duitsland. Roos heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat hij niet hoefde.
Op 6 juli 1944, de vooravond van het transport toen iedereen op Appel stond werd hij teruggeroepen. Zijn broer Ben lag in de ziekenbarak. Hij had een besmettelijke keelziekte. Ben mocht gelijk met Henk naar huis.

Als je naar huis schreef dan was alles prima. Deed je dat niet dan kreeg je stokslagen. Piet Ferme kreeg een keer stokslagen maar gaf geen kik. Later bleek hij een stuk karton onder zijn broek gedaan te hebben.

Henk was jarig in het kamp. Kreeg een extra schep soep. Tot zijn verbazing zat daar een boender in. Niet lekker maar je had honger dus eten maar.

De SS’er Westerveld liep altijd met een hond. Als het mis ging dan gebruikte hij hem.
De kameroudsten waren allemaal gevangenen.

In het Kamp te Amersfoort werd op met een stukje papier met luizen wedstrijden gehouden wie de snelste had. De mannetjes met een rooie kont waren het snelst.

Af en toe werden de barakken ontluisd met gas. Dan moest je uit de barak met luizen naar de barak waar het barstte van de vlooien. Dat was bijkant nog erger.

Tekeningen uit kamp Amersfoort op de website:
“Jachttafreel” was luizen vangen.
“Palestina express” was met het buitencommando de landingsbanen repareren op vliegvelden.

Henk kwam op 11 augustus 1944 terug uit Amersfoort met zijn broer Ben op de verjaardag van zijn oudste broer Piet (geboren 11 augustus 1911).

Henk en zijn broer Ben staan op de foto die gemaakt is bij Bouwman aan de Groenelaan. Ze wilden een rood strikje op doen. Dit wilde Bouwman niet, hij was bang dat hij er last mee zou krijgen.

Toen Henk terugkwam uit Amersfoort en in bed lag luidde de klok van de Kweekschool. Henk sprong meteen uit bed omdat hij dacht dat er Appel was in het Kamp. In Amersfoort werd de bel geluid om het Appel aan te kondigen.

Henk heeft 40 jaar aan de Hoogovens gewerkt.
Hij is verzot op draaiorgelmuziek. Vanaf de 60-er jaren liep Henk met anderen op zaterdag door Beverwijk met het draaiorgel. Nadat hij op zijn ronde tussen de middag een broodje gegeten had in Café de Kistenbeurs aan de Arendsweg 73, bij zijn achterneef, stond hij zaterdagmiddag op zijn vaste stek op de Breestraat hoek Begijnenstraat. Toen zag hij nog regelmatig jongens uit Amersfoort.

 

 

Genealogische gegevens.

Chris, Ben en Henk de Jong zijn broers.

Ben huwde Velsen 23-10-1952 Maria Louisa Antonetta van Breugel, geboren ’s-Gravenhage 09-08-1930, overleden Heemskerk 06-04-1981.

De ouders van Henk, Ben en Chris zijn: Hendrik de Jong, geboren Schoten 14-03-1880, overleden Velsen 15-07-1937. Gehuwd Zaandam 18-10-1905 met Anna Maria (Ma) Pelk, geboren Zaandam 16-02-1881, overleden Wijk aan Zee 03-11-1973.


Vorige persoon (A.J. Jong) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (H.B. Jong)