Link naar de Website Dwangarbeid

Onderstaande is overgenomen uit de inleiding op deze website.


Ik ben geen filmster
Bij het maken van deze site hebben we onder andere een aantal nog levende ex-dwangarbeiders gevraagd of we gebruik mochten maken van hun verhalen. Een van hen reageerde verbaasd: 'Waarom is wat ik beleefd heb voor jullie de moeite waard? Ik heb mijzelf nooit vergeleken met filmsterren en dergelijke.
Hoezo niet de moeite waard? Alsof alleen de glitter en glorie van filmsterren kan laten zien hoe het er in een oorlog aan toe gaat. Mooi niet!
Voor de gewone mensen brengt het oorlogsgeweld maar weinig positieve ervaringen met zich mee. Zeker niet wanneer zij gedwongen worden als slaven voor hun onderdrukkers te werken.
Wie meent dat oorlog leuk en avontuurlijk is, moet zich maar eens verdiepen in de ware geschiedenis van onder andere de meer dan tien miljoen dwangarbeiders die tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de nazi's gewerkt hebben.


In het Platform www.dwangarbeid.net slaan verschillende Duitse en Nederlandse organisaties de handen ineen om dit onderwerp onder de aandacht te brengen. Deze website is daar het resultaat van, als een uiting van het streven om onrecht, fascisme en onderdrukking uit de wereld te verbannen.
Cor Bart | Donderdag 4 Mei 2006, 09:24