Kamp Alpenrose, Peres

Zoek iedereen die in dit kamp gezeten heeft » Laat zien op de kaart »

De reisgroep die in eind april, begin mei 1968 voor het eerst terug was in Oost-duitsland. In het foto-album onder "Links" treft u de namen aan. Alpenrose en Peres in 1968 Kaart Pulgar - Kieritzsch Kaart De Kippe en Alpenrose Kerkhof Pulgar het Monument in de oude situatie Kerkhof Pulgar de 3 Monumenten in de oude situatie Kaart Peres en Lippendorf Kamp Alpenrose in Peres. Barak met o.a. het magazijn en de keuken. Het Kamp Alpenrose in Peres, getekend door Jan Brondijk uit Ulrum.

Naam van het Kamp Alpenrose
Type Kamp AEL ArbeitsErziehungLager
Straatnaam Op een Landgoed
Plaats Peres
Bundesland Sachsen
Geografische positie 24 km ten Zuiden van Leipzig
Noorderbreedte 51 graden 10 minuten 30 seconden
Oosterlengte 12 graden 20 minuten 35 seconden

 

Het dorp Peres is verzwolgen door de Bruinkoolafgraving.


Zie de kaart bij Foto’s Kaart De Kipe en Alpenrose.

Begindatum Woensdag, 25 oktober 1944.
Lopend van De Kippe.
Einddatum Woensdag, 18 April 1945
Bevrijding door de Amerikanen.

Al in de zomer zijn ze een aantal dagen tewerkgesteld voor de bouw van hun toekomstige kamp “Alpenrose” in Peres. Alpenrose is gelegen in bossen die het landgoed van een Duitse Baron omzomen. Het is een erg rustige omgeving, ver weg van de stank en het lawaai van de fabriek in Lippendorf bij De Kippe. (Boek Aanslag en Represaille blz. 138).

Vanaf september 1944 zijn ze regelmatig met de bouw van het kamp bezig.
Op Zondag 22 oktober 1944 zijn 300 jongens vanuit De Kippe lopend naar het nieuwe onderkomen "Alpenrose" in Peres gegaan om de barakken in orde te maken.

Op blad 1 van Effektiv, uitgave 12 mei 1944, staan kruisjes bij twee datums waarop gebombardeerd werd op Böhlen en omgeving. Op 12 september 1944 kwam Elias de Bie om het leven bij de bouw van het kamp Alpenrose in Peres, zijn lichaam werd later gevonden onder de resten van de barak. Op 20 februari 1945 overleed Gerrit Gerrits uit Emmen aan een hartaanval die hij kreeg ten gevolge van het bombardement.
Eppo Hinrichs schreef hierover in zijn dagboek het volgende: "Vannacht om 4 uur hevig bombardement. Een luchtmijn is 300 meter van het kamp terecht gekomen. De ziekenbarak is aan een kant in elkaar gedrukt. Een jongen is ten gevolge van de schrik overleden. Gerrit Gerrits is zijn naam. Onder het bombardement lagen we languit in de gang en ieder ogenblik dachten we dat er een op de barak zou komen. De bommen hoorde je fluitend naar beneden komen en het is dan natuurlijk niet uit te maken waar hij ongeveer is. Het Lager in Lippendorf is weer zwaar beschadigd. Verschillende barakken zijn totaal weggevaagd. Er staat nu niet een hele barak meer. Er is ook weer een bom op de spoorlijn naar De Kippe gekomen. Ook enige blindgangers."Zowel van het Kamp De Kippe als vanuit Alpenrose zijn de jongens hoofdzakelijk tewerkgesteld bij de “Böhlener Werke” van de ASW, de Aktiëngesellschaft Sachsische Werke.
Puinruimen na de bombardementen was hun hoofdtaak.