Landkaarten

Landkaart omgeving Leipzig Merseburg Weissenfels Braunschweig Leizig,  de omgeving waar de Razzia slachtoffers terecht zijn gekomen Overzichtskaart Amersfoort, Braunschweig, Halle, Leipzig.
Op 7 juli 1944 om 02:30 ging de groep Razzia slachtoffers lopend van Kamp Amersfoort naar het Station in Amersfoort. Vroeg in de morgen vertrok de trein. Via Apeldoorn, Hengelo en Oldenzaal verlieten ze Nederland. In Duitsland ging het langs Rheine, Osnabrück en Hannover naar Braunschweig waar de eerste groep van 93 jongens (S t/m Z) uit moest stappen. Deze groep kwam terecht in de kampen Braunschweig/Mascherode en Walbeck. Ze werkten bij Büssing in Braunschweig, in de mijnen of bovengronds in Grasleben, Walbeck en Wefelingen.

De tweede groep van 225 jongens (A t/m R) ging door met de trein naar Schkopau. De plaats ligt tussen Halle en Merseburg, westelijk van Leipzig. De groep werd hier over meerdere kampen verdeeld. 94 jongens gingen op 17 juli 1944 door naar Böhlen/Lippendorf, de kampen De Kippe en Alpenrose. 47 jongens werden eind juli doorgestuurd naar Nietleben. Na Nietleben kwamen zij terecht in Zöschen, Schafstädt en Ammendorf. Ongeveer 45 jongens werden begin september doorgezonden naar het kamp in Zöschen. De rest is in de directe omgeving van Schkopau of Ammendorf gebleven.

Lammert Bax, die uit Sckopau ontsnapte is eerst in Buchenwald terecht gekomen. Buchenwald ligt ten oosten van Erfurt. In november 1944 is Lammert naar Mittelbau-Dora gebracht iets ten noorden van Nordhausen.

Er hebben meerdere ontsnappingen plaatsgevonden. Voor zover bekend is niemand succesvol geweest. Ze werden allen weer opgepakt en soms zeer zwaar gestraft.