Monument of begraafplaats: Ehrenhain Pulgar, Lippendorf

Kerkhof Pulgar de 3 Monumenten in de oude situatie Kerkhof Pulgar het Monument in de oude situatie Station Böhlen en het Friedhof in Pulgar in 1968 Kaart Pulgar - Kieritzsch Ehrenhain Pulgar Monument Pulgar 1 Monument Pulgar 2 Kranslegging op 4 mei 2005 bij het monument op het Ehrenhain te Pulgar

De overledenen van de kampen "De Kippe" en "Alpenrose" werden begraven op het kerkhof van Pulgar. Door de industriële ontwikkeling is het dorpje Pulgar verdwenen. Het kerkhof is echter in ere gehouden en getransformeerd tot Ehrenhain. Alle daar nog rustende overledenen zijn in 2 grote massagraven herbegraven op het Ehrenhain naast de ingang van de fabriek.

Nadat de eerste groep Nederlanders van 29 april 1968 tot en met 2 mei 1968 een bezoek hadden gebracht aan de plaatsen Lippendorf, Peres en Pulgar, in de toenmalige DDR, heeft de toenmalige eigenaar van het bedrijf beloofd het volgend jaar een gedenkteken voor de Hollandse slachtoffers op te richten. Op woensdag 9 april 1969 is dit monument onthuld in het bijzijn van een groep Hollanders uit Groningen, de IJmond en de Merwede.

Foto herdenking 4 mei 2005 Ehrenhain Pulgar
Op de foto van de herdenking op 4 mei 2005 staan tussen de inwoners van Neukieritzsch en omgeving en de DOW-medewerkers: links naast het gedenkteken de Hollander Frans Kempenaars (Hoofd van de DOW-Chemical vestiging in Böhlen-Lippendorf); de jonge man rechts achter naast het gedenkteken is Henry Graichen Burgermeester van Neukieritzsch.

Onthulling namenlijst met 102 overleden Nederlanders op het Ehrenhain Pulgar op 27 mei 2006
Op Zaterdag 27 mei 2006 zijn de 2 bronzen plaquettes onthuld op het Ehrenhain Pulgar ter nagedachtenis aan de 102 overleden Nederlandse gevangenen.
Zie foto's en krantenartikelen
Zo gauw er tijd voor is zal onder "Links" verwezen worden naar de foto's van deze herdenking.

 

Foto's en een routebeschrijving naar het Ehrenhain in Pulgar treft u aan op de website van de Heimatverein Lippendorf-Kieritzsch