Op 16 april 1944 werden van hier 486 jongemannen door de bezetter weggevoerd van wie velen nooit zijn teruggekeerd.

Vorige persoon (Th. N. Smit) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J.T. Son)
hart

Herdenk Willem Soeteman door hem in uw hart te sluiten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Willem Soeteman
Voornaam:Willem
 
Geboren:Dinsdag 25 Mei 1926 te Purmerend
Overleden: Maandag 25 April 1949 te Bogor
Begraven: Dinsdag 26 April 1949 te Bogor
Herbegraven: te Jakarta, Menteng Pulo
 
Adres:Oostertuinen73
Woonplaats:Beverwijk
 
Wim Soeteman, foto uit het boek Straatje om in Beverwijk Het graf van Wim Soeteman op Menteng Pulo Folder van het Ereveld Menteng Pulo te Jakarta Arbeidsongeschiktheidskaart van Willem Soeteman. Bron: AOK-Versichertenkartei Stadtarchiv Braunschweig.
 
Opgepakt bij de Razzia in Beverwijk en Velsen van 16 april 1944 in de Oostertuinen73, Beverwijk.
 
Op zondag 16 april 1944 rond 13:00 per trein afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA werden alle persoonsgegevens genoteerd waaronder het beroep van de gevangene.
Beroep:Drucker
Gevangenenr:489
 
Tussen 16 april 1944 en 11 augustus 1944 werden ongeveer 160 gegijzelden vrijgelaten
Willem Soeteman is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Braunschweig, Mascherode
Plaats, kamp: Walbeck, Tentenkamp later barakken
 
Werkplekken in duitsland:
Plaats, plek: Grasleben en Walbeck, Büssing Flumo
 
Persoonlijk verhaal:
 

Na aankomst in Braunschweig bij de Firma Büssing, een busonderneming die zich toelegde op de bouw van vliegtuigmotoren, werd de groep een paar dagen vastgehouden in Kamp Mascherode. Ze kregen te eten en werden gefotografeerd en toen verdeeld over de locaties Braunschweig en Grasleben/Walbeck.
De helft van de mannen werd ondergronds in de zoutmijn op 360 meter diepte tewerkgesteld en de andere helft werkte bovengronds in een oude hal waar voorheen zout werd opgeslagen. Daar werden de onderdelen die in de zoutmijn aan de draaibanken vervaardigd werden samengevoegd tot vliegtuigmotorren.

 

Politionele acties Nederlands-Indië.

Na terugkeer werd een grote groep jonge mannen, geboren in 1924, 1925 of 1926, onder de wapenen geroepen en naar Nederlands-Indië gezonden om deel te nemen aan de Politionele Acties. Willem Soeteman was een van hen, hij keerde niet terug maar kwam om in Bogor

Gegevens "Een straatje om in Beverwijk" van J. van der Linden.

Met het raadsbesluit van 16 mei 1950 werd een van de zijstraten van het Kuenenplein Soetemanstraat genoemd naar Willem Soeteman die werd geboren op 25 mei 1926 te Purmerend en is overleden te Bogor (Buitenzorg) op 25 april 1949. Reeds jong verhuisde hij met zijn ouders naar IJmuiden en later naar Beverwijk. Na de lagere school ging hij als tuinman werken. Tijdens de beruchte razzia van 16 april 1944 werd hij opgepakt. Na de bevrijding kwam hij weer behouden thuis in Beverwijk en ging werken bij Ceta Bever. Zoals zo velen werd hij als dienstplichtige opgeroepen voor Nederlands-Indië. Wim werd als radiocentralist ingedeeld bij de Stafcompagnie van het 4e bataljon 8e Regiment Infanterie. Tijdens een missie op 24 april 1949 in Nederlands-Indië werd zijn jeep beschoten en hij raakte hierbij zwaar gewond. De volgende dag is Wim in het hospitaal te Bogor (Buitenzorg)overleden en hij werd op de begraafplaats van Bogor begraven. Later werd zijn lichaam overgebracht naar de erebegraafplaats Menteng Pulo te Jakarta.

 

Genealogische gegevens.

De ouders van Willem zijn Marius Soeteman, geboren Rotterdam 03-03-1903, overleden. Gehuwd Purmerend 24-01-1925 met Catharina de Vries, geboren Purmerend 19-06-1907, overleden.


Vorige persoon (Th. N. Smit) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J.T. Son)