Op 16 april 1944 werden van hier 486 jongemannen door de bezetter weggevoerd van wie velen nooit zijn teruggekeerd.

Vorige persoon (Th. Schavemaker) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A. Schellevis)
hart

4 personen hebben Adriaan Schellevis in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Adriaan Schellevis
 
Geboren:Vrijdag 7 Februari 1919 te Castricum
Overleden: Dinsdag 6 September 2011 te Beverwijk
Begraven: Maandag 12 September 2011 te Driehuis Westerveld, crematie.
Herbegraven: te Bijgezet Wijk aan Zee Odulphus
 
Adres:Westerhoutweg22
Woonplaats:Beverwijk
 
Adriaan Schellevis gefotografeerd in Braunschweig op 7 juli 1944 Overlijdensadvertentie Adriaan Schelvis. Bron: Noord-Hollands dagblad De Kennemer 25 mei 1992. V.l.n.r.: Gerrit Poel, Ab van der Steeg, Ted Duin, Geert Sikkens, Adriaan Schelvis, Jaap Bos en Henk van Etten. Arbeidsongeschiktheidskaart van Adriaan Schellevis. Bron: AOK-Versichertenkartei Stadtarchiv Braunschweig. Arbeidsongeschiktheidskaart van Adriaan Schellevis (achterzijde). Bron: AOK-Versichertenkartei Stadtarchiv Braunschweig.
 
Opgepakt bij de Razzia in Beverwijk en Velsen van 16 april 1944 in de Westerhoutweg22, Beverwijk.
 
Op zondag 16 april 1944 rond 13:00 per trein afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA werden alle persoonsgegevens genoteerd waaronder het beroep van de gevangene.
Beroep:Beamte
Gevangenenr:856
 
Tussen 16 april 1944 en 11 augustus 1944 werden ongeveer 160 gegijzelden vrijgelaten
Adriaan Schellevis is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Braunschweig, Mascherode
Plaats, kamp: Walbeck, Tentenkamp later barakken
Plaats, kamp: Walbeck, Café Lauenroth en Behrens
 
Werkplekken in duitsland:
Plaats, plek: Grasleben, Büssing Bovengronds
 
Adriaan Schellevis is teruggekeerd: Juli 1945
 
Persoonlijk verhaal:
 

Op 19 april 1944 werd het gezin van Adriaan en Tinie verblijdt met de geboorte van hun dochter. Adriaan zag haar in juli 1945 voor het eerst.

Adriaan werkte bij de NIEMO, de Niedersächsische Motorenwerke GmbH in Grasleben. Ze maakten daar vliegtuigmotoren in licentie voor BMW en Daimler-Benz. Een deel van de fabriek is verplaatst van Braunschweig naar Grasleben. Een groot gedeelte van het productieproces werd op 360 meter diepte in de zoutmijn uitgevoerd. Een klein deel van de fabriek bleef bovengronds. Dat waren de draaibanken die niet in 1 keer in de liften naar beneden konden. Adriaan werkte bovengronds waar de motoren in elkaar werden gezet.

In het begin waren er bij de NIEMO nog echte vaklui werkzaam. Als die afgelost werden lieten ze vaak brood liggen. Adriaan dacht dat het een valstrik was, maar dat bleek niet zo te zijn. Er waren Franse krijgsgevangenen die mochten als er vooralarm (vliegtuigen nog op een km of 60) was al naar de bunker. Ze kregen Rode Kruis pakketten Aardappelen met roomboter en chocolade. De Fransen aten het op in het zicht van de Hollander die barsten van de honger. Adriaan mocht pas weg bij het echte alarm. Grasleben is nooit gebombardeerd. Toen ze in Grasleben aankwamen sliepen ze in een circustent met een dun dekentje. Ze werkten van 6 tot 18 uur. Overdag was het te heet en ‘s-nachts te koud in de tent.

In Walbeck waren 2 café’s met een danszaal. Daar hebben ze kribben neergezet en werden ze ondergebracht. De man kregen ze 5 briketten voor de verwarming. 20 man = 100 briketten.
Met de briketten konden ze de gestolen aardappelen koken.

Door de SicherheitsDienst werden ze tussen barak en werkplek begeleid. Toen de Russen dichtbij kwamen werd de SD vervangen door een man van 80 jaar. Ze moesten iedere keer een km of 5 lopen.. De ouwe man liet ze vaak alleen lopen. Dan konden ze aardappelen van het veld en appels van de boom jatten. Later werden ze met een busje vervoerd tussen barak en fabriek.

Grasleben, Walbeck, Weferlingen, de schachten waren aan elkaar verbonden. Ondergronds waren grote hallen gemaakt waar de onderdelen voor de vliegtuigen gemaakt werden.

 

Genealogische gegevens.

Adriaan huwde 06-05-1943 Catharina Maria (Tinie) de Reus, geboren Velsen 01-08-1919, overleden Heemskerk 14-10-2002. Bijgezet Wijk aan Zee columbarium kerkhof St. Odulphus parochie. Dochter van Adrianus de Reus en Columba Nijman.

De ouders van Adriaan zijn Pieter Schellevis, geboren Wijk aan Zee en Duin 27-07-1885, overleden. Gehuwd Wijk aan Zee en Duin 16-09-1908 met  Aagje Mooij, geboren Wijk aan Zee en Duin 10-10-1886, overleden. Bron: website van Patrick Schelvis.


Bijnamen
Arie Schellevis van de Schulpweg had de bijnaam "Panne".
Adriaan Schellevis van de Westerhoutweg (in 1944) heeft als bijnaam "De Post" omdat hij 10 jaar de post in Wijk aan Zee bezorgd had.
Er was ook nog een Arie Schellevis met de bijnaam "Wessie"
Arie Schelvis van de Hoflanderweg had de bijnaam "Kolenboer" omdat zijn vader kolenboer was.


Vorige persoon (Th. Schavemaker) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A. Schellevis)