Op 16 april 1944 werden van hier 486 jongemannen door de bezetter weggevoerd van wie velen nooit zijn teruggekeerd.

Vorige persoon (A. Ludwig) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (H. Luiken)
hart

3 personen hebben Pim Luijpen in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Pim Luijpen
Voornaam:Willem
 
Geboren:Zaterdag 12 September 1925 te Beverwijk
Overleden: Zondag 29 Oktober 1944 te Peres
Begraven: Donderdag 2 November 1944 te Pulgar Friedhof
Herbegraven: 1984 te Loenen, Ereveld A 607
 
Adres:Kaldenkerkerweg162
Woonplaats:Venlo
 
Anmeldung Lippendorf 49 Herbegraven van 5 Beverwijkers op 4 november 1949 Pim Luijpen in 1943. Bidprentje van Pim Luijpen. Beschikbaar gesteld door de heer Theo Luijpen. Bidprentje van Pim Luijpen (andere voorzijde) Plaquette Sint-Thomascollege (nu Valuascollege) te Venlo Sterbeurkunde Pim Luijpen. Bron: website CBG, Centraal Bureau Genealogie. Het graf van Pim Luijpen op het verdwenen Agathakerkhof aan de Peperstraat. Foto van Rob van Kampen.
 
Opgepakt bij de Razzia in Beverwijk en Velsen van 16 april 1944: Romerkerkweg6, Beverwijk.
 
Op zondag 16 april 1944 rond 13:00 per trein afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA werden alle persoonsgegevens genoteerd waaronder het beroep van de gevangene.
Beroep:Student
Gevangenenr:835
 
Tussen 16 april 1944 en 11 augustus 1944 werden ongeveer 160 gegijzelden vrijgelaten
Pim Luijpen is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Schkopau, GemeinschaftsLager
Plaats, kamp: Lippendorf, De Kippe
Plaats, kamp: Peres, Alpenrose
 
Werkplekken in duitsland:
Plaats, plek: Böhlen / Lippendorf, BRABAG en de A.S.W.
 
Persoonlijk verhaal:
 

De oudste broer van Willem Luijpen heet Wilhelmus Anthonius Maria en had als roepnaam Wim. De jongere Willem Luijpen had als roepnaam Pim. Pim is bij de Razzia opgepakt.

Pim was priesterstudent op het Sint-Thomascollege in Venlo. Hij zat in het laatste jaar van het gymnasium (6 alfa). Hij verbleef in het juvenaat van de paters Augustijnen dat in de oorlog was gevestigd op Kaldenkerkerweg 162 (Sociëteit Casino).(In zijn klas zat ook Fons Berger, die als verzetsstrijder werd opgepakt en omkwam in Neuengamme op 22 januari 1945). Hij was thuis in verband met de paasvakantie,Pasen 9 en 10 april 1944. Pim had omdat hij priesterstudent was vrijstelling van de arbeidsdienst. Ook zijn broer Wim was vrijgesteld in verband met zijn Priesterstudie. Volgens een lopende afspraak ging vader Luijpen bij Tinus Kroon in de Wijkermeerpolder 2 liter melk halen. Vader liet het niet gauw afweten maar voelde zich die zondag niet echt lekker. Pim bood dan ook aan om de melk te gaan halen. Onderweg naar huis is hij door de Duitsers opgepakt.

Iedereen thuis dacht dat hij spoedig vrijgelaten zou worden omdat hij een vrijstelling had. Vader is ook nog naar de Pont geweest om te proberen Pim vrij te krijgen. Het mocht niet baten. S’-middags heeft Vader Pim nog gedag gezwaaid toen ze van bioscoop “De Pont” naar het Station in Beverwijk gebracht werden. Vader heeft nog pogingen in het werkgesteld om hem vrij te krijgen uit Amersfoort maar dat is niet gelukt.

Via Lou de Ruiter hebben ze gehoord dat Pim aan een besmettelijke ziekte was overleden.
Cor de Ruiter, een zus van Lou, werkte bij de familie Luijpen.

Pim is, volgens het bidprentje, overleden in Böhlen en op Allerzielen (2 november) begraven. Volgens de Sterbeurkunde opgemaakt in Lippendorf nr. 164/1944 is Pim overleden in "Peres im Holländer-Lager". (Met  Pulgar, Piegel, Lippendorf en Kieritzsch, vormde Peres een intergemeentelijk verband.)


Op 29 oktober 1949 werd Pim herbegraven op het kerkhof van de voormalige Agatha kerk aan de Peperstraat, toen het Rustoord. Bij de bouw van Lommerlust is het kerkhof circa 1984 afgegraven en is Pim herbegraven op het Ereveld te Loenen Vak A nr. 607.

 

Op 31 mei 2016 mailde Drs. Carel van Nisselroy Oud-docent Nederlands (Sint-)Thomascollege/Valuascollege het onderstaande.

Op het Sint-Thomascollege (nu Valuascollege) in Venlo hing voor er nieuwbouw kwam een plaquette ter nagedachtenis aan de leerlingen die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. Een van de twaalf namen is die van Pim Luijpen (Pim Luypen staat op de gedenkplaat). De plaquette is twaalf jaar niet te zien geweest, want opgeslagen op een zolder…. Nu wordt hij weer in ere hersteld.

 

Genealogische gegevens.

De ouders van Pim zijn Theodorus Martinus Luijpen, geboren Gorinchem 17-03-1893, overleden Heelsum 08-10-1983. Gehuwd Hilversum 26-11-1919 met Elisabeth Maria Christina Kalkhoven, geboren Amsterdam 08-10-1895, overleden Heelsum 04-11-1982.

In begin 20’er jaren verhuisde de familie Luijpen van Hilversum naar Beverwijk.


Vorige persoon (A. Ludwig) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (H. Luiken)