Op 16 april 1944 werden van hier 486 jongemannen door de bezetter weggevoerd van wie velen nooit zijn teruggekeerd.

Vorige persoon (J.W. Antonijsen) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A. Assema)
hart

4 personen hebben Wim Appel in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Wim Appel
Voornamen:Willem Ide
 
Geboren:Zondag 13 Oktober 1918 te Beverwijk
Overleden: Zondag 19 Februari 2012 te Beverwijk
Begraven: Vrijdag 24 Februari 2012 te Beverwijk, Duinrust
 
Adres:Alkmaarscheweg106
Woonplaats:Beverwijk
 
Anmeldung Lippendorf 22 Brief van het “Kaalkoppen Commando” uit het Gemeinschaftslager in Schkopau. Advertentie van de Firma Balcke uit Bochum. Wim bouwde als timmerman koeltorens op de A.S.W. Böhlen.
 
Opgepakt bij de Razzia in Beverwijk en Velsen van 16 april 1944: Schans, Beverwijk.
 
Op zondag 16 april 1944 rond 13:00 per trein afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA werden alle persoonsgegevens genoteerd waaronder het beroep van de gevangene.
Beroep:Kontorist
Gevangenenr:516
 
Tussen 16 april 1944 en 11 augustus 1944 werden ongeveer 160 gegijzelden vrijgelaten
Wim Appel is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Schkopau, GemeinschaftsLager
Plaats, kamp: Lippendorf, De Kippe
Plaats, kamp: Peres, Alpenrose
 
Werkplekken in duitsland:
Plaats, plek: Böhlen / Lippendorf, BRABAG en de A.S.W.
 
Wim Appel is teruggekeerd: Juni 1945
 
Persoonlijk verhaal:
 

Wim werd opgepakt op de Schans in Beverwijk. Hij schrijft 17 of 18 april 1944 een illegaal briefje vanuit Kamp Amersfoort. Daarin onder meer: Wil je thuis ook allen de groeten doen en als ik kan laat ik spoedig weer wat van mij horen. Ik wilde zondagmorgen Ide (geboren 1924) en Cor (geboren 1925) redden en gauw naar de kerk gaan maar op de Schans lieten ze mij niet meer gaan.

Illegale brief uit Kamp Amersfoort van 23 mei 1944:
Allereerst maar schriftelijk bedankt voor het ontvangen pakket. We hebben het Maandag 22 Mei s’-middags ontvangen om ongeveer 4 uur. De pakjes kwamen met de auto van de Hoogovens. Jan Visman was de chauffeur. Bij ons thuis kennen ze hem wel.
Lieveling nogmaals maar bedankt en wil ook je Moeder en Vader en dan bij mij thuis Moeder en Vader en allen ervoor bedanken voor de Heerlijke Visch tarwe ballentjes en Koekjes en Koek en Worst en rookvleesch, Kaas, Peperenmunt en drop, daar was je snoep bon wel bij ingeschoten, 2 eieren Brood verder nog Zeep en handdoek die was puur stuk maar dat mag hem niet hinderen, ik geloof wel dat ik alles zowat opgenoemd heb en er was door het Roode Kruis nog wat Korstjes?? En Koek van bakker Meijer en Bakker Winkel en bovenop nog een stukje Worst bij. Nu weten jullie wel of alles goed is overgekomen.

We liggen hier met drie Kribben boven elkaar ik leg in het midden, Jaap Bos beneden en boven me een jonge van Haak die kan je wel niet . Naast me slaapt Adry Schelvis die met Clasien Hesse (Hoflanderweg 10) verloofd is, die is hier mijn kameraad. Verder liggen we hier met Andre en Joop Schelvis Aad van de Winkel en de jongens van Henneman en nog een heel stel vrienden van DEM bij elkaar.

Ik trof dat ik nog aardig geld in mijn zak had want dan kan je je eigen nog wel redden want ze doen hier nog meer zwarthandel in het kamp als er buiten. Hier maken ze zwart handelaar van je. Nu ik heb hier nog een goede vried tegen het lijf gelopen die is Kamerwacht in Block X en een Kamerwacht heeft het hier het beste want die moet alles verdelen het is Willem Dekker uit Assendelft Dorpsstraat 270. Daar krijg ik alles van wat ik noodig heb mag ik wel zeggen, alle middagen een pan eten en daar is het beter, dikker dan dat ik het op de kamer krijg.

(Willem Dekker, wegens Zwarthandel opgepakt en naar Kamp Amersfoort Gevangene nr 8228, van 09-03-1944 tot 07-09-1944).

Willem zit hier al een tijd en weet de weg. Ik heb al een paar stukjes kleizeep van hem gehad, anders had ik niet geweten wat we moesten beginnen in zes weken half stukje kleizeep en een handdoek met zijn twêên samen met Adriaan Schelvis. Als je niet oppaste was het zeep in drie dagen weg. Willem verzorgd ook deze brief als jullie willen kunnen over Willem Dekker zijn adres ook wel een brief mij berijken dan moeten jullie maar naar zijn vrouw gaan.

Ook dat niet vergeten om de groeten terug te doen aan Van Leeuwen de slager die ging zeker ook over die pakjes van het Roode Kruis want die had er op gezet groeten v. v. Leeuwen. Zijn handtekening, doe hem de groeten terug en bij Cornet de groeten.

 

Naam genoemd in de brief van het "Kaalkoppen Commando" van ongeveer 12 juli 1944 uit het kamp bij de Buna Werke in Schkopau. (Zie onder Schkopau, Gemeinschaftslager) "Wim Appel heeft zijn zuster en zijn meisje gezien op het station in Hengelo".

 

Briefkaart uit Lippendorf van 5 augustus 1944:
Wij liggen in een lager de jongens werken op het fabriek allerlije klusjes. Ik ben in het lager Kok of wel eten opscheppen en verdelen. Het eten halen we of word gebracht er zijn nu twee ketels en gaan zelf koffie zetten misschien strakkeraan ook wel eten koken. We verdienen nog niets.

Wil ook de groeten overbrengen van Gerrit Poel – Ted Duin – Piet Bruins – Henk van Etten – Sjaak Duijve. 

Met ongeveer 18 man in een ronde barak. 610 man op De Kippe eind aug. (ik telde 620 sinds 15 aug).

3 september 1944:
Om 5 uur aantreden. Half uur lopen  naar het werk. Om 6 uur beginnen en smiddag om 4:30 stoppen en teruglopen. 5:30 weer op het kamp.  Smorgens 30 minuten frühstück,  smiddags 40 minuten schaft. Met 18 man in Barak.  Wim ligt naast Sjaak Duijve. Gerrit Poel en Ted Duin in de ziekenbarak. Beide met een zeer been. (Ted had een kogel door zn voet gekregen) 
16 augustus is de fabriek gebombardeerd. (1.000 bommen) Wim was toen op De Kippe (was kok in het begin).

Lippendorf 10 september 1944:
Gerrit Poel is naar het ziekenhuis in Borna gebracht want zijn been wilde niet genezen.
Ted Duin is naar het ziekenhuis in Leipzig gebracht. (kogel in voet gekregen).

Peres 17 december 1944:
Wim werkt als timmerman op de fabriek bij de particuliere firma Balken uit Bochum.
https://de.wikipedia.org/wiki/Balcke-D%C3%BCrr    Hij moet 3 kwartier lopen en om 7 uur in de ochtend beginnen en tot 5 uur smiddags werken. Daarna eten halen, eten, wassen en naar bed. Hij verdient 62 ct per uur.  Kreeg deze week geld van november maar je kunt er niets goeds voor kopen. Gaat zondags naar de kerk in Zwenkau, dat is 5 kwartier lopen. Dichterbij wordt geen mis opgedragen. Wim heeft een kennis opgedaan in Zwenkau waar hij met Kerst uitgenodigd is.
Het is hier anders droevig er zijn vele jongens ziek en er zijn er velen overleden ook onder onze kameraden uit Beverwijk. W. Luijpen en C. Bart. Gerrit Poel maakt het ook goed hij is gisteren ook vrij gekomen.

Peres 6 januari 1945 (nr 1):
Wim ruilt zijn sigaretten (20 stuks in 10 dagen)  steeds om voor brood en eten.
Er zijn al verschillende pakjes uit Beverwijk aangekomen in Peres. Ook de jongens van de Boer hebben al 3 pakjes ontvangen. Dus Dien, je kan pakjes sturen. De meeste jongens zijn nu vrij, ook Gerrit Poel. Ted Duin werkt bij een boer in Wijhra doordat hij uit het ziekenhuis daar geplaatst is.

Peres 6 januari 1945 (nr 2):
Wim maakt het nog goed en hij hoopt dat Dien het ook goed maakt. Het is erg koud en vooral bij ons we werken nog buiten aan de koeltorens en dat zal voorlopig wel blijven want als de een klaar is beginnen we aan een nieuwe toren ik hoop dat de kou maar gauw voorbij is. Ik heb van de fabriek kleding ontvangen warmpak, pullover, onderhose, Dikke jas dus kan me warm kleden. Een per maand vang ik me geld wat ik verdien, ik verdien 64 pfenning per uur +/- 60 R.M. moet daar alles betalen me kleding en ook alle weken me etenskaart van het lager die kost 7 R.M.
Zondag krijgen we wat extra’s betaald als we moeten werken. Morgen moet ik ook weer werken met de Kerstdagen heb ik 4 dagen vrij gehad. Nieuwjaarsdag had ik ook vrij toen ben ik naar Zwenkau geweest. Ook eerste Kerstdag toen ben ik bij men kennissen geweest heb een schitterende dag gehad. 1ste Kerstdag mocht ik te gast komen fijn geeten taart lekkerder als thuis appelmoes en konijn en koek geeten. Smorgens eerst naar de kerk te  communie geweest dan voel je je weer gelukkig. Nieuwjaars dag heb ik zelf aan het koken geweest ik had een stukje vleesch gekocht daar liep ik tegenop had al stam eten in Zwenkau gehad en toe savonds gebraden vleesch met brood geeten fijn je zou het niet willen geloven heb maar geen zorg over mij ik zal me er wel doorheen slaan.

Peres Maandagavond 18 januari 1945:
Wim heeft nog geen pakjes uit Beverwijk ontvangen. Anderen wel.
Dien, het was gisteren weer zondag maar voor mij in het geheel niet ik heb weer moeten werken tot half twee en dan van dat koud weer en buiten boven op de koeltoren werken met een graad of 8 vorst. Lieveling je begrijp wel als je de ganze dag gewerkt heb en savonds nog in de rij moet staan om je eten dan schiet er geen tijd zowat meer over en je heb ook geen lust meer om nog wat te doen.

Hoe gaat het met de jongens zijn ze allen nog thuis. Van Jaap bos en de jongens van Henneman heb ik niets meer gehoord.

Afzender Wim Appel Stube 1, Barak 4 Gemeinschaftslager Alpenrose Peres Kr. Borna.

Peres 4 februari 1945:
Heden zondagavond heb ik de pen opgenomen om te schrijven.
Brieven ontvangen, geen pakjes, anderen wel. Ook Gerrit Poel kreeg een pakje. Gerrit maakt het goed. Moest ook deze zondag weer werken tot half 2. Gaat als hij zondagsvrij is naar de Evangelischekerk in Zwenkau. In Böhlen is er zondags kerk in de Bioscoopzaal. Wim is nog steeds Timmerman voor de Firma Balken en werkt aan de koeltorens. Het was erg koud maar nu is de dooi ingevallen. Het regent en het is hier en in het kamp een baggerboel.

Peres 8 maart 1945:
Dien schreef dat zij geen brieven van Wim ontvangen had. Wim bevestigt dat ook de andere jongens in brieven lezen dat de kaarten niet aankomen in Nederland.
Wim timmert nog steeds aan de koeltorens van de ASW in Böhlen.
Van de jongens van Ome Jaap Henneman heb ik nog nooit wat vernomen. Ik weel heel niet waar ze zitten. Hebben jullie in Beverwijk ook geen adres. Probeer over het Roode Kruis. Wij ontvangen heden in het lager ook geen post meer uit Holland.

Aan de grens van Nederland 29 mei 1945:
Heden ben ik weer in de gelegenheid wat van me te laten horen je zult wel naar een berichtje verlangen want ik verlang ook zo naar je en hoorde ik maar wat maar het uurt niet zo lang meer of wij zijn weer bij elkander. Vermoedelijk over een week thuis. Zit aan de grens bij Enschede we hebben nog grens controle te doorstaan en dan nog naar een lager in Holland en vandaar wel naar huis. Ik ben van Leipzig gekomen met de auto’s van de Amerikanen naar Münster een mooie reis. 28 mei van Münster naar de grens maar overal is het even vol. De laatste tijd weer goed te eten en goed gezond ik hoop dat je het ook goed maak en nog goed te eten heb want je hoor allemaal van die rre geruchten over Holland. Hoop dat alle anderen het ook goed maken en alle nog goed gezond. Etc. etc.    Kan niet terug schrijven….  (Kaart van Departement van Oorlog).

 

De gegevens gevonden op 30 juni 2009 in het archief van ITS, de Internationale Tracing Service, in Bad Arolsen Duitsland bevestigen de transportdatum 7 juli 1944 en z'n gevangenenummer 516.

 

Wim noteerde de volgende adressen:
C. Brandsma, Meent 80 Leerdam, Merwedegijzelaar
Arie Bloos, Willemstraat 42a Alphen aan de Rijn, PDA Amersfoort Gev.nr. 381 13-7-1944 Leipzig
Aart Verhoeven, Ringdijk B178 Slikkerveer, PDA Amersfoort Gev.nr. 14707 13-7-1944 Leipzig
H. Hoogervorst, St. Jacobstraat 24 Amsterdam-C, vermoedelijk St. Jacobstraat 23bovenhs
Hendricus Cornelis Hoogervorst geboren 17-05-1898.

 

Genealogische gegevens:

Wim Appel is een neef van Ide Henneman en Jaap Henneman.

De broer van Wim, Cor Appel trouwde Beverwijk 26-10-1950 met Johanna Maria (Annie) Commandeur, een zus van Cor Commandeur.

Wim huwde Beverwijk 17-06-1947 Gerardina Anna Cornelia Jansen, geboren 16-01-1923, overleden 28-01-2006. Dochter van Theodorus Jansen en Geertruida Maria Zonneveld.

De ouders van Wim zijn: Johan Appel, geboren 25-07-1888, overleden Beverwijk 01-11-1946, gehuwd Heemskerk 29-09-1915 met Jacoba Dam, geboren Heemskerk 17-08-1891, overleden 23-02-1975.


Vorige persoon (J.W. Antonijsen) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A. Assema)