Op 16 april 1944 werden van hier 486 jongemannen door de bezetter weggevoerd van wie velen nooit zijn teruggekeerd.

Vorige persoon (W. Luijpen) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (Th.J. Maat)
hart

Herdenk Henk Luiken door hem in uw hart te sluiten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Henk Luiken
Voornaam:Hendrik
 
Geboren:Donderdag 13 Mei 1920 te Oosterhout
Overleden: Vrijdag 5 Oktober 1973 te Velsen, Velsertunnel
Begraven: te Beverwijk, Duinrust
 
Adres:Populierenlaan 71
Woonplaats:Beverwijk
 
 
Opgepakt bij de Razzia in Beverwijk en Velsen van 16 april 1944 in de Populierenlaan 71, Beverwijk.
 
Tussen 16 april 1944 en 11 augustus 1944 werden ongeveer 160 gegijzelden vrijgelaten
Henk Luiken is vrijgelaten: Zondag 16 April 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

Henk overleed in een ambulance op weg van Parijs naar Beverwijk.

 

Op grond van de mail die Jeroen Bakker op 30 april 2011 namens de familie Luiken stuurde is de naam van Henk opgenomen op de website.

Beste Cor;  Hier is het verhaal zoals het mij is verteld uit twee bronnen. Mijn moeder, Hilagonda Maria Bakker-Luiken en de broer van Henk, Joop Luiken.

Henk, Hendrikus Johannes Luiken. Geboorte en sterfdata worden nog na gezocht in documenten die mijn moeder heeft.(geboortedatum en plaats uit MilitieRegister CB 6-12-2018)  Henk werd in Beverwijk opgepakt. De straten werden afgesloten en alle mannen en jongens uit de straten in de omgeving werden opgepakt en afgevoerd naar het toenmalige Kennemer Theater. Het is onduidelijk of Henk vandaar is afgevoerd naar Bioscoop de Pont of direct vanuit het Kennemer Theater werd vrijgelaten. Hij had een bewijs (of papier) dat hij erg belangrijk was voor de staalproductie van de Hoogovens. Henk is nooit op transport gezet naar Kamp Amersfoort. Hij heeft hierover nooit echt goed gesproken met de directe familie, vermoedelijk uitschaamte over het achterblijven.

In 1944 woonden de familie Luiken aan de Marijkestraat in de Oranje buurt. Zijn vrouw Corrie Luiken-Duin was toen zwanger van hun eerste kind. In totaal zijn er 5 kinderen. Later verhuisd naar Kuikensweg 15.

Henk ligt begraven op de Duinrust, zijn vrouw is daar uitgestrooid over zijn graf. Voorlopig blijft hij liggen maar als het veld aan de beurt is zal het graf worden geschoond. De grafsteen is inmiddels verwijderd.

De familie heeft geen bezwaar tegen het plaatsen van het verhaal. Ik ga zeker nog een nader onderzoek doen om meer van het verhaal bovenwater te krijgen. Ik zal proberen daarin namen en data volledig te krijgen. Mijn moeder dacht dat zij nog een papier had met een pasfoto uit die periode van de hoogovens met een personeelsnummer.

 

Genealogische gegevens.

Henk huwde Beverwijk 17-02-1944 met Cornelia Elisabeth (Corrie) Duin, geboren Wijk aan Zee en Duin 13-06-1921.

De ouders van Henk zijn Marinus Luiken, geboren Oosterhout 08-11-1896, overleden. Gehuwd Oosterhout 03-01-1920 met Johanna van Haaren, geboren Oosterhout 25-08-1896, overleden

Henk en zijn ouders woonden volgens het Adresboek Beverwijk 1943 op de Kees Delfsweg 14. Henk verhuisde bij zijn huwelijk met Corrie Duin naar Populierenlaan 71. In het adresboek van 1947 woont hij nog op dit adres.


Vorige persoon (W. Luijpen) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (Th.J. Maat)