Op 16 april 1944 werden van hier 486 jongemannen door de bezetter weggevoerd van wie velen nooit zijn teruggekeerd.

Vorige persoon (J. Vessies) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A. Vis)
hart

Herdenk Adelon Vink door hem in uw hart te sluiten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Adelon Vink
Voornamen:Adelon Josephus Rosalia
 
Geboren:Woensdag 2 Februari 1921 te Velsen
Overleden: Vrijdag 2 September 2005
Begraven: te Beverwijk, Duinrust.
 
Adres:Wijkerstraatweg 138
Woonplaats:Velsen-Noord
 
 
Opgepakt bij de Razzia in Beverwijk en Velsen van 16 april 1944 in de Wijkerstraatweg 138, Velsen-Noord.
 
Tussen 16 april 1944 en 11 augustus 1944 werden ongeveer 160 gegijzelden vrijgelaten
Adelon Vink is vrijgelaten: Woensdag 3 Mei 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

 

Adelon werkte als schilder op de Hoogovens. Hij was een van de 111 Hoogoven medewerkers die bij de Razzia van 16 april 1944 gearresteerd werd en afgevoerd is naar Kamp Amersfoort. Zie voor totaallijst Hoogovens IJmuiden.

Hij werd door toedoen van de directie van Hoogovens op 3 mei 1944 vrijgelaten uit Kamp Amersfoort. In een notitie van de Sociale Afdeling aan de directie van Hoogovens van 3 mei 1944 staat letterlijk:    “Hedenmiddag met de trein van kwart over 2 is een 60-65 tal jongens uit Amersfoort teruggekeerd, De namen werden deze morgen afgeroepen en op een desbetreffende vraag ontvingen zij ten antwoord, dat zij naar Scheveningen gingen  Eerst toen zij buiten het kamp waren, bemerkten zij, dat zij vrij waren".    (Met “Scheveningen” werd “Het Oranjehotel” bedoeld, de gevangenis te Scheveningen, CB).

 

Woonadres van Gezinskaart de dato 28 mei 1935 is Dirk Hartogstraat 52 IJmuiden. Archief NH. Het adres op de gegevens van Hoogovens is het juiste in 1944.

 

Onderstaande van Herman van Rixel:

De gijzelaars van de Razzia moesten ’s-Morgens op het plein komen. Men zei dat er 50 man vrij zou komen. Namen werden afgeroepen. Nummer 50 was gepasseerd en Herman dacht: “Daar ben ik dus niet bij”. Men ging echter door en Herman werd als nummer 56 afgeroepen. Adelon Vink, zijn zwager, werd als nummer 58 afgeroepen. Door met deze gegevens op internet te speuren is de geboortedatum en datum van overlijden gevonden op de website www.schiltmeijer.nl


Uit het dagboek van Theo Schuijt
Woensdag 3 Mei.
Toen moesten we netjes aantreden op het voorplein in de grote plassen, want het had net hard geregend. Er zouden er een stuk of wat afgeroepen worden. Als je naam werd afgeroepen, moest je hard “ja” schreeuwen, vlug naar Westerveld, die afriep, lopen, in de houding springen, zoals dat de gewoonte was, en je geboortedatum zeggen. Eén was zo zenuwachtig, dat hij zijn geboortedatum niet meer wist, en toen hij dat op zijn papieren had nagekeken, bleek hij niet de bedoelde persoon te zijn. Eén liep niet hard genoeg naar voeren en moest enige tijd rondjes lopen en één met een weelderige haardos werd een lok afgeknipt! Dien dag gingen er 65 gelukkigen naar huis.

 

Genealogische gegevens.

Adelon was gehuwd met Antonia Maria van Rixel, geboren Velsen 02-02-1921, overleden 08-08-2004. Hij is een zwager van Herman van Rixel.

Het gezin Vink verhuisde op 22 februari 1919 van Stoppeldijk (Zeeuws-Vlaanderen) naar IJmuiden en woonde daar op verschillende adressen. Op 28 mei 1935 verhuisde het gezin van de van Speijkstraat 51 naar de Dirk Hartogstraat 52. In het adresboek van 1963 wordt A.J.R. Vink vermeld als schilder wonende van Nidekstraat 6 Velsen-Noord.

 


Vorige persoon (J. Vessies) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A. Vis)