Op 16 april 1944 werden van hier 486 jongemannen door de bezetter weggevoerd van wie velen nooit zijn teruggekeerd.

Vorige persoon (P.G. Schelvis) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (H.S. Schoone)

Naam: Jan Scholtens
Geboren:Zaterdag 25 Augustus 1923 te Zaandam
Adres:Meerweidenlaan 36
Woonplaats:Velsen-Noord
 
 
Opgepakt bij de Razzia in Beverwijk en Velsen van 16 april 1944: Jan was niet bij deze razzia betrokken , zie onder Persoonlijk verhaal..
 
Op zondag 16 april 1944 rond 13:00 per trein afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
Tussen 16 april 1944 en 11 augustus 1944 werden ongeveer 160 gegijzelden vrijgelaten
Jan Scholtens is NIET vrijgelaten
 
Overleden: Donderdag 15 Maart 1945 te Oranienburg
Begraven: te Stad Friedhof Oranienburg
 
Persoonlijk verhaal:
 

Jan Scholtens was niet opgenomen op de Transportlijst van 7 juli 1944.

Zaterdag 5 februari 2011 ontving ik onderstaande mail van Nanne Scholtens, een jongere broer van Jan: Misschien vind u het vreemd om na die jaren dat het monument bestaat nog een bericht te ontvangen. Bij toeval ontdekte ik namelijk donderdag jl. (3 februari) dat mijn overleden broer op de lijst staat. Zijn (onze) naam is  verkeerd gespeld, maar de geboorte- en overlijdensdata zijn juist. Dat moet dus mijn broer zijn.

Dat hij op deze lijst staat is niet juist, mijn broer - Jan Scholtens - moest zich 20 oktober 1943 ergens in Amsterdam melden om als dwangarbeider in Duitsland te gaan werken Hij kwam terecht in Oranienburg, een kleine stad zo'n 30 km ten Noorden van Berlijn ook bekend om zijn beruchte concentratiekamp Sachsenhausen. Hij werkte bij IG Farben een chemische fabriek. In de maanden maart en april van het jaar 1945 is zijn fabriek en de stad bijna dagelijks gebombardeerd met als resultaat  heel veel burgerdoden. Mijn broer kwam om toen een voltreffer de schuilkelder waarin hij zat trof. Dat was op 14 maart en 15 maart is hij overleden. Hij is in begraven op de Gemeentelijke "Friedhof"  en eind van de jaren negentig is daar mede op ons aandringen een gedenksteen met alle namen uit dit graf geplaatst. Daar was nog nooit van gekomen. Nu vraag ik u niet om zijn naam van het plateau te verwijderen, hoewel het historisch niet juist is. Wel vraag ik u of het mogelijk is zijn naam te corrigeren, niet Scholten, maar Scholtens.

Op zondag 6 februari mailde Nanne: Toen ik zijn naam las viel die bewuste zondag, de dag van de razzia, ineens bovenop me. We woonden in Velsen Noord en zagen dat er overal mensen uit huis gesleurd werden, sommigen half aangekleed. Ook bij ons kwam een Duitser binnen, een vriendelijke man overigens. Ik was elf jaar en met mijn broer (toen 13) gingen we de straat op om te kijken. Overal op straat stonden huilende vaders en moeders, overal verdriet. Ik zal nooit het angstgehuil vergeten toen de trein wegreed. We mochten er niet dichtbij komen maar deden dat natuurlijk toch. We stonden aan de andere kant van de spoorlijn en hebben gezwaaid tot de trein uit het zicht was.


Vorige persoon (P.G. Schelvis) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (H.S. Schoone)