Op 16 april 1944 werden van hier 486 jongemannen door de bezetter weggevoerd van wie velen nooit zijn teruggekeerd.

Vorige persoon (A. Boersma) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A.A. Bongers)
hart

Herdenk Kees Bol door hem in uw hart te sluiten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Kees Bol
Voornamen:Cornelis Marinus
 
Geboren:Zondag 23 Augustus 1925 te Castricum
Overleden: Donderdag 8 Maart 1945 te Peres
Begraven: te Pulgar Friedhof
Herbegraven: te Apeldoorn
 
Adres:van Oldenborghweg 7
Woonplaats:Wijk aan Zee
 
Hoogoven monument Wenckebachstraat hoek Staalhavenweg Hoogoven monument namen A t/m B Anmeldung Lippendorf 71 Eerste leerlingen Hoogovenschool electriciensopleiding 1938. Foto van Gé Hofman uit bedrijfsblad Samen van Hoogovens jaargang 1959 blz 78
 
Opgepakt bij de Razzia in Beverwijk en Velsen van 16 april 1944: Munnikenweide , Beverwijk.
 
Op zondag 16 april 1944 rond 13:00 per trein afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA werden alle persoonsgegevens genoteerd waaronder het beroep van de gevangene.
Beroep:Elektriker
Gevangenenr:449
 
Tussen 16 april 1944 en 11 augustus 1944 werden ongeveer 160 gegijzelden vrijgelaten
Kees Bol is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Schkopau, GemeinschaftsLager
Plaats, kamp: Lippendorf, De Kippe
Plaats, kamp: Peres, Alpenrose
 
Werkplekken in duitsland:
Plaats, plek: Böhlen / Lippendorf, BRABAG en de A.S.W.
Plaats, plek: Werkte op 16 april 1944 bij Hoogovens IJmuiden, gemeente Velsen
 
Persoonlijk verhaal:
 

 

Kees werkte als electriciën bij Hoogovens. Hij was een van de 111 Hoogoven medewerkers die bij de Razzia van 16 april 1944 gearresteerd werd en afgevoerd is naar Kamp Amersfoort. Zie voor totaallijst Hoogovens IJmuiden.

 

 

Kees Bol woonde bij zijn ouders op het pompstation van de PWN in de duinen aan de van Oldenborghweg in Wijk aan Zee waar zijn vader werkte. Kees voetbalde bij VSV als keeper. Hij sliep de nacht voor de Razzia bij zijn meisje die woonde aan de Munnikenweide in Beverwijk.

Kamp Amersfoort
Dat Kees voetbalde blijkt uit een passage uit het dagboek van Theo Schuijt.

Woensdag 17 Mei.
Op deze dag hebben we het genoegen gehad van Lange Jan, de Blockoudste 1, om tegen een elftal van gevangenen te mogen voetballen. Er werd een stevig elftal in elkaar gezet en de jongens wonnen met liefst 8-1! Het elftal bestond: Kees Bol; Gerard Kleijne en Toon v.d.d Bos; Wim Appel, Piet Rem en Mat Versteeg; Jan Verbeek, Piet Bleeker, Wim v.d. Meij, Ben Zuiderduin en Kees Dekker. En dan waren er goede reserves in overvloed, o.a. Nier Grapendaal, Aat van de Winkel, Henk Verkooijen, Zandstra van Z.F.C. en ook deed Giel Aris soms als midvoor met de gijzelaars mee. Er werd geknard met een lichte voetbal, die door het Rode-Kruis beschikbaar was gesteld, en het was bevorderlijk voor het uithoudingsvermogen van de voetballers, dat het terrein (voorplein) van kleine afmeting was en de speeltijd nooit langer dan een uur bedroeg. Ook kregen de jongens dien dag een overschep uit de middagpot.

Dat het een sterk elftal was, bewees dat ze het sterkste gevangenenelftal versloegen, slechts één keer gelijk hebben gespeeld en verder grote overwinningen hebben behaald, zoals 8-1, 4-0, 4-1, 7-1, 12-0 !

Leen van IJmond vertelde dat Kees heimwee kreeg in de kampen De Kippe en Alpenrose. De doodsoorzaak is nog niet achterhaald. Meestal werd "hartzwakte" of "longontsteking" "Feindeinwirkung = bombardement" opgegeven terwijl de doodsoorzaak meestal gezocht moet worden in de uiterst slechte omstandigheden en het gedrag van brute bewakers.

Kees is herbegraven op het Nederlands ereveld te Loenen, vak C nr 187.

De gegevens gevonden op 30 juni 2009 in het archief van ITS, de Internationale Tracing Service, in Bad Arolsen Duitsland bevestigen de transportdatum 7 juli 1944 en z'n gevangenenummer 449.

 

Genealogische gegevens:

De ouders van Kees Bol zijn: Willem Jacob Bol, geboren Rotterdam 2-12-1887, huwde Kruiningen 12-10-1916 Jacoba Johanna Schippers, geboren Kruiningen 26-8-1895.

 

Vader Willem Jacob was machinist. Het gezin woonde op verschillende plaatsen. Hun dochter Berendina Bol werd in Middelburg geboren op 22-8-1917, hun zoon Willem Cornelis Bol werd in Ede geboren op 21-7-1922, hun zoon Cornelis Marinus Bol werd in Castricum geboren op 23-8-1925. Op 4-2-1932 verhuisde het gezin naar Waterleidingweg 28 Wijk aan Zee en Duin. Bij de evacuatie van Wijk aan Zee verhuisde het gezin naar Heemskerkerweg 7 te Beverwijk.

 

Johannes Bol, de opa van Kees Bol is op 2 of 3 april 1915 vermist bij het vergaan van het SS Albergen in een typhoon bij Cape Hatteras (North Carolina USA).


Vorige persoon (A. Boersma) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A.A. Bongers)