Op 16 april 1944 werden van hier 486 jongemannen door de bezetter weggevoerd van wie velen nooit zijn teruggekeerd.

Vorige persoon (J. Starre) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J.C. Steijn)
hart

Herdenk Ab van der Steeg door hem in uw hart te sluiten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Ab van der Steeg
Voornaam:Aldert
 
Geboren:Woensdag 13 April 1921 te Velsen
Overleden: Dinsdag 21 Mei 2002 te Beverwijk
 
Adres:Schreuderstraat 59
Woonplaats:Velsen-Noord
 
De Kennemer 25 mei 1992. V.l.n.r.: Gerrit Poel, Ab van der Steeg, Ted Duin, Geert Sikkens, Adriaan Schelvis, Jaap Bos en Henk van Etten. Ad bleef voetballen bij Kinheim. Het liep niet altijd goed af. Bron IJmuider Courant 7 januari 1949. Arbeidsongeschiktheidskaart van Ab van der Steeg. Bron: AOK-Versichertenkartei Stadtarchiv Braunschweig. Arbeidsongeschiktheidskaart van Ab van der Steeg (achterzijde). Bron: AOK-Versichertenkartei Stadtarchiv Braunschweig.
 
Opgepakt bij de Razzia in Beverwijk en Velsen van 16 april 1944 in de Schreuderstraat 59, Velsen-Noord.
 
Op zondag 16 april 1944 rond 13:00 per trein afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA werden alle persoonsgegevens genoteerd waaronder het beroep van de gevangene.
Beroep:Schweizer
Gevangenenr:582
 
Tussen 16 april 1944 en 11 augustus 1944 werden ongeveer 160 gegijzelden vrijgelaten
Ab van der Steeg is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Braunschweig, Mascherode
Plaats, kamp: Walbeck, Tentenkamp later barakken
Plaats, kamp: Walbeck, Café Lauenroth en Behrens
 
Werkplekken in duitsland:
Plaats, plek: Grasleben, Büssing Bovengronds
 
Persoonlijk verhaal:
 

Ab was tewerkgesteld in Duitsland. In april 1944 was hij met verlof thuis omdat zijn vader Marten kort daarvoor overleden was. Hij moest de machines van de schoenmakerij verkopen. Tijdens de Razzia heeft Ab nog geprobeerd zich te verstoppen bij Papiermachine nummer 9 in de Papierfabriek van van Gelder.
Zijn bijnaam "Mat" of "Matje" heeft hij te danken aan de voornaam van zijn vader. Hij kneep hem als een oude dief omdat hij zich niet optijd gemeld had voor hervatting van zijn werk in Duitsland.

Ab voetbalde bij Kinheim als midvoor. In het dagboek van Theo Schuijt wordt "Mat Versteeg" aangehaald in plaats van Ab van der Steeg.

Kamp Amersfoort
Woensdag 17 Mei.
Op deze dag hebben we het genoegen gehad van Lange Jan, de Blockoudste 1, om tegen een elftal van gevangenen te mogen voetballen. Er werd een stevig elftal in elkaar gezet en de jongens wonnen met liefst 8-1! Het elftal bestond: Kees Bol; Gerard Kleijne en Toon v.d.d Bos; Wim Appel, Piet Rem en Mat Versteeg; Jan Verbeek, Piet Bleeker, Wim v.d. Meij, Ben Zuiderduin en Kees Dekker. En dan waren er goede reserves in overvloed, o.a. Nier Grapendaal, Aat van de Winkel, Henk Verkooijen, Zandstra van Z.F.C. en ook deed Giel Aris soms als midvoor met de gijzelaars mee. Er werd geknard met een lichte voetbal, die door het Rode-Kruis beschikbaar was gesteld, en het was bevorderlijk voor het uithoudingsvermogen van de voetballers, dat het terrein (voorplein) van kleine afmeting was en de speeltijd nooit langer dan een uur bedroeg. Ook kregen de jongens dien dag een overschep uit de middagpot.

Dat het een sterk elftal was, bewees dat ze het sterkste gevangenenelftal versloegen, slechts één keer gelijk hebben gespeeld en verder grote overwinningen hebben behaald, zoals 8-1, 4-0, 4-1, 7-1, 12-0 !

Braunschweig
In Duitsland werkte Ab bij de NIEMO, de NederSachsische Motorwerke in Grasleben. Ze maakten daar motoren voor vliegtuigen. In verband met de aanhoudende bombardementen door de Engelsen en Amerikanen is een deel van de fabriek verplaatst van Braunschweig naar Grasleben. Een groot gedeelte ging de zoutmijn in. Een klein deel van de fabriek bleef bovengronds. Dat waren de draaibanken die niet in 1 keer in de liften naar beneden konden. Ab werkte bovengronds net zoals Adriaan Schelvis Bij luchtalarm mochten ze ondergronds. Dat deden ze nooit want dan kon je niets jatten. Er stond ook aangegeven “hij die tijdens luchtalarm steelt wordt dood geschoten” maar honger is erger.

Terug naar Nederland
Na de bevrijding is Ab met een aantal jongens, veelal lopend, teruggekomen naar Nederland. Soms konden de jongens meerijden met de Amerikanen, vaker niet. Ze sliepen vaak in door de Duitsers verlaten huizen. "We hebben nog nooit zo lekker geslapen!".

 

Genealogische gegevens.

Ab ging in april 1948 in ondertrouw met Maria (Rie) Bakkum, geboren circa 1927, overleden 19-02-2017.

De ouders van Ab zijn Marten van der Steeg, geboren Meppel 19-10-1874, overleden Velsen 04-01-1944. Gehuwd Beverwijk 18-05-1899 met Helena Heijnis, geboren Zaandijk 26-02-1876, overleden Velsen 25-08-1955.


Vorige persoon (J. Starre) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J.C. Steijn)