Op 16 april 1944 werden van hier 486 jongemannen door de bezetter weggevoerd van wie velen nooit zijn teruggekeerd.

Vorige persoon (J.C. Rumping) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (P.F. Rumste)
hart

4 personen hebben Simon Rumping in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Simon Rumping
Voornamen:Simon Cornelis
 
Geboren:Zaterdag 1 November 1924 te Velsen-Noord
Overleden: Dinsdag 24 Oktober 1944 te Peres
Begraven: Zondag 29 Oktober 1944 te Pulgar
 
Adres:Melklaan 125
Woonplaats:Velsen-Noord
 
Hoogoven monument Wenckebachstraat hoek Staalhavenweg Hoogoven monument namen Ol t/m Sta Anmeldung Lippendorf 48 Bidprentje van Simon en Joop Rumping tekst. Beschikbaar gesteld door Mevr. van Kampen. Bidprentje van Simon en Joop Rumping foto. Beschikbaar gesteld door Mevr. van Kampen.
 
Opgepakt bij de Razzia in Beverwijk en Velsen van 16 april 1944 in de Melklaan 125, Velsen-Noord.
 
Op zondag 16 april 1944 rond 13:00 per trein afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA werden alle persoonsgegevens genoteerd waaronder het beroep van de gevangene.
Beroep:Laborant
Gevangenenr:866
 
Tussen 16 april 1944 en 11 augustus 1944 werden ongeveer 160 gegijzelden vrijgelaten
Simon Rumping is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Schkopau, GemeinschaftsLager
Plaats, kamp: Lippendorf, De Kippe
Plaats, kamp: Peres, Alpenrose
 
Werkplekken in duitsland:
Plaats, plek: Böhlen / Lippendorf, BRABAG en de A.S.W.
Plaats, plek: Werkte op 16 april 1944 bij Hoogovens IJmuiden, gemeente Velsen
 
Persoonlijk verhaal:
 

 

Simon werkte als laborant op de Hoogovens. Hij was een van de 111 Hoogoven medewerkers die bij de Razzia van 16 april 1944 gearresteerd werd en afgevoerd is naar Kamp Amersfoort. Zie voor totaallijst Hoogovens IJmuiden.

 

Op 27 mei 2022 hebben we met Kees en John van den Berg hun oom Cor Rumping in Heiloo bezocht.
Cor (1929) is de broer van Joop en Simon. Hij vertelde:

Simon werkte als laborant op de Hoogovens.
Joop werkte bij Gerrit Broeze, tuinder aan de Creutzberglaan 55 in Beverwijk. Hij mocht daar ook zelf een stukje bebouwen. Daar teelde hij radijs en tabak. Radijs verkocht hij of zijn broertje Cor aan de Hoogoven arbeiders die op de trein stonden te wachten bij Halte Hoogovens. De tabaksbladeren droogde Joop en verwerkte hij tot shag. Een zeer gewild product in de oorlog.

 

Op 16 april 1944 gingen Simon en Joop naar de vroegmis in de H. Joseph in Velsen-Noord. Deze mis was speciaal bedoeld voor de mannen die uit de nachtdienst kwamen. Omdat Simon en Joop die zondag wilden gaan vissen had moeder hen te verstaan gegeven om eerst naar de vroegmis te gaan en daarna mochten zij gaan vissen. De jongens hoorden in de kerk van de Razzia in Velsen-Noord. Ondanks het advies van kerkgangers om niet naar buiten te gaan hebben Simon en Joop toch de kerk verlaten om te gaan vissen. Zij hadden allebei een Ausweiß Simon omdat hij op Hoogovens werkte en Joop omdat hij voor de voedselvoorziening werkte. Het mocht niet baten, de jongens werden gearresteerd en naar bioscoop De Pont gebracht.

Cor, was toen 14 jaar, hij zag de bijna 500 mannen afgevoerd worden tussen de Grüne Polizei via de Wijkerstraatweg naar station Beverwijk. Daar zag hij hoe Simon en Joop de goederenwagon ingeklommen zijn en hij zag de trein vertrekken richting Velserspoorbrug.

 

Op de briefkaartjes die hij uit Kamp De Kippe in Duitsland mocht sturen vraagt Joop altijd om tabak en hij vraagt zijn moeder de zelf gemaakte tabak te bewaren voor als hij weer thuis zou komen.

Naast vragen om tabak was het duidelijk dat de jongens erg veel honger geleden hebben. In hun schrijven vragen ze het thuisfront keer op keer om voedselpakketten te sturen.

Cor: "Joop voelde zich na het overlijden van zijn broer erg eenzaam. Hij overleed twee maanden later ook omdat hij leed aan TBC en daarbij longontsteking had opgelopen"

 

Volgens Gräberliste begraven op het Friedhof, nu Ehrenhain, te Pulgar. Op het bidprentje staat als datum overlijden 25 oktober 1944. Zowel de oorlogsgravenstichting als de overlijdensakte van het bevolkingsregister Lippendorf geven 24 oktober aan.

 

Genealogische gegevens.

 De broers S.C. (Simon) Rumping  en  J.C. (Joop) Rumping van de Melklaan 125 Velsen-Noord zijn neven van
de broers  J. (Jan) Rumping  en A. (Toon) Rumping van de Reguliersstraat 54 Beverwijk en neven van 
J.C. Rumping van de Burgerhartstraat 2 Beverwijk.

De ouders van Simon en Joop zijn Simon Johannes Rumping, geboren Wijk aan Zee en Duin 07-03-1890, overleden Beverwijk 29-08-1970. Gehuwd Uitgeest 24-05-1916 met Trijntje Schavemaker, geboren Uitgeest 28-10-1885, overleden Beverwijk 12-12-1963, Ouders begraven Beverwijk Duinrust RK.


Vorige persoon (J.C. Rumping) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (P.F. Rumste)