Op 16 april 1944 werden van hier 486 jongemannen door de bezetter weggevoerd van wie velen nooit zijn teruggekeerd.

Vorige persoon (A.C. Remkes) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (H.J. Reus)
hart

Herdenk Johann Rennenberg door hem in uw hart te sluiten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Johann Rennenberg
 
Geboren:Donderdag 15 September 1921 te Korschenbroïch Dl
Overleden: Zaterdag 1 Juni 1946 te Duitsland
 
Adres:Rechter Rottekade 63
Woonplaats:Rotterdam
 
Foto van Johann Rennenberg op de Arbeidskaart uit 1944. Bron: Landesarchief Merseburg Arbeidskaart van Johann Rennenberg uit 1944: Bron Landesarchief Merseburg Gasthof Fischerei in Vesta waar Johann verbleef in maart en april 1944 Gasthof Fischerei in Vesta waar Johann verbleef in maart en april 1944 Gasthof Fischerei in Vesta waar Johann verbleef in maart en april 1944 Het riviertje de Saale bij Gasthof Fischerei in Vesta. Brief van het NIOD aan de broer van Joep Baas waarin ook Johann Rennenberg genoemd wordt. Bron: Archief Stadt Leuna.
 
Opgepakt bij de Razzia in Beverwijk en Velsen van 16 april 1944: Kloosterstraat 20, Beverwijk.
 
Op zondag 16 april 1944 rond 13:00 per trein afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA werden alle persoonsgegevens genoteerd waaronder het beroep van de gevangene.
Beroep:Betonarbeiter
Gevangenenr:759
 
Tussen 16 april 1944 en 11 augustus 1944 werden ongeveer 160 gegijzelden vrijgelaten
Johann Rennenberg is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Schkopau, GemeinschaftsLager
 
Werkplekken in duitsland:
Plaats, plek: Schkopau, Buna Werke
Plaats, plek: Leuna, Leuna Werke
 
Johann Rennenberg is teruggekeerd: Maandag 23 Juli 1945
 
Persoonlijk verhaal:
 

De geboorteplaats is noch Korsenbroïch, noch Korchenbroïch, maar Korschenbroïch in de buurt van Dortmund!

In de brief van het NIOD aan de heer H. Baas wordt aangegeven dat Johann op 1 juni 1946 in Duitsland overleden is. Verdere informatie omtrent zijn overlijden is nog niet gevonden.

Johann heeft gewoond in Huize Padua, Rechter Rottekade 63 in Rotterdam. Huize Padua is een tehuis voor Jongemannen o.l.v. de Kruisvaarders van St. Jan. Het huis lag net buiten de brandgrens van het bombardement van 14 mei 1940 op Rotterdam.

Johann werkte en verbleef in Beverwijk en is opgepakt op het adres Kloosterstraat 20. Daar was logement van Riek Minneboo gevestigd (nu pension Nooitgedacht). Het is een mogelijkheid dat Johann in Beverwijk werkte aan de bunkerbouw in de Duinen. Een andere mogelijkheid is het feit dat Rotterdammers bij de Razzia van Beverwijk en Velsen-Noord opgepakt zijn bevestigd wordt door Joop Antonijsen die mij in 2007 het volgende vertelde: Van de Hoogovens kwam een groepje Rotterdammers van het werk. Zij zijn opgepakt. Een jongen met de naam Arie vroeg iedere dag aan de Rotterdammers “zou ik zondag weer bij mijn Greetje zijn?”

Volgens de transportlijst was Johann Betonarbeiter, volgens gegevens uit de kaartenbak in het Landesarchiv Merseburg, met 2.000 kaarten van Nederlanders die werkzaam waren bij de BUNA en de LEUNA, was Johann Eisenflechter. Deze kaart is, met de kaart van Aart Pater, de enige waaraan een foto bevestigd is. Er zijn in totaal 11 kaarten van jongens die op 6/7 juli 1944 op Transport gesteld werden naar Duitsland, waarvan 9 zonder foto.

Johann werkte als Eisenflechter voor Hochtief A.G. van 23 maart 1945 tot 12 april 1945 bij de BUNA en/of de LEUNA.

Johann woonde toen in Gasthof Fischerei in Vesta ten zuiden van Bad Dürrenberg.
In Gasthof Fischerei waren toen 54 Hollanders ondergebracht. Het Gasthof kon maximaal 64 gasten herbergen. (Zie Landesarchiv Merseburg KV 1368). Het Gashof staat er nog. Het ligt aan het einde van de Vestaer Strasse achter het dijkje van de rivier de Saale. Zie foto's.

Op de Arbeidskaart van Johann is aangegeven "Zurück in der Heimat 23. 7.45". Verder onderzoek moet uitwijzen wat er met Johann tussen deze datum en de, in de brief van het NIOD van 5 november 1965, genoemde datum van overlijden gebeurd is.

 

Op 6 april 2024 werd het volgende aangetroffen:
Op oorlogsbronnenNL een document van opname in een ziekenhuis, in Leuna of omgeving, met als diagnose "Darmkatarrh" (ontsteking van het darmslijmvlies).  Kennelijk werd hij op 8 mei 1945 op eigen verzoek ontslagen uit het ziekenhuis. Op 8 mei 1945 capituleerde Duitsland.

Via wiewaswieNL vonden we in het archief van het CBG een geboortebewijs uit Herrenshoff gemeente Korschenbroich waarop de namen van zijn ouders vermeld staan, Christian Rennenberg en Cäcilia Maria Döhmen

 

Genealogische gegevens.

De ouders van Johann zijn Christian Rennen en Cäcilia Maria Döhmen.

Op de digitale stamboom van Rotterdam zijn geen gegevens van de familie Rennenberg te vinden.


Vorige persoon (A.C. Remkes) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (H.J. Reus)