Op 16 april 1944 werden van hier 486 jongemannen door de bezetter weggevoerd van wie velen nooit zijn teruggekeerd.

Vorige persoon (J.A. Noordermeer) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (B. Numan)
hart

Herdenk Louis van Noort door hem in uw hart te sluiten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Louis van Noort
Voornamen:Laurentius Adrianus
 
Geboren:Zondag 22 November 1925 te Haarlem
Overleden: Maandag 7 Maart 1988 te Beverwijk
Begraven: te Beverwijk, Duinrust Algemeen
 
Adres:Arendsweg 73
Woonplaats:Beverwijk
 
Anmeldung Lippendorf 40 Louis van Noort Van links naar rechts: Onbekend, Schoo, Luttikhuizen, Louis van Noort en Onbekend. Briefkaart Louis van Noort van 11 september 1944 voorzijde Briefkaart Louis van Noort van 11 september 1944 achterzijde Briefkaart Louis van Noort van 4 januari 1945 voorzijde Briefkaart Louis van Noort van 4 januari 1945 achterzijde Adresgegevens van Louis van Noort Opname Louis van Noort in het Militair Hospitaal adreszijde Opname Louis van Noort in het Militair Hospitaal gegevens
 
Opgepakt bij de Razzia in Beverwijk en Velsen van 16 april 1944 in de Arendsweg 73, Beverwijk.
 
Op zondag 16 april 1944 rond 13:00 per trein afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA werden alle persoonsgegevens genoteerd waaronder het beroep van de gevangene.
Beroep:Arbeiter
Gevangenenr:660
 
Tussen 16 april 1944 en 11 augustus 1944 werden ongeveer 160 gegijzelden vrijgelaten
Louis van Noort is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Schkopau, GemeinschaftsLager
Plaats, kamp: Lippendorf, De Kippe
Plaats, kamp: Peres, Alpenrose
 
Werkplekken in duitsland:
Plaats, plek: Böhlen / Lippendorf, BRABAG en de A.S.W.
 
Louis van Noort is teruggekeerd: Augustus 1945
 
Persoonlijk verhaal:
 

Mailbericht van Frank van Noort

Om te beginnen was mijn vader geen kastelein van de Kistenbeurs (Arendsweg 73 Beverwijk) maar dat was zijn vader. Hijzelf was kastelein van de Oranjeboom in Heemskerk.

Toen mijn vader was opgepakt werkte hij voor Henk Mensink aan de Arendsweg. Het was een frisdranken fabriekje (o.a. Mensink Sinas).

Ik heb een aantal brieven ooit gekregen van mijn tante Jo (de zus van mijn vader) die ze weer van haar moeder had gekregen. In deze brieven wordt ook geschreven over je oom Cor Bart. Ik krijg er zelf een beetje een raar gevoel over omdat ik weet dat het gaat over jou oom en dat wij nu samen info uitwisselen over die afschuwelijke tijd. Mijn vader heeft inderdaad wel eens verteld over die tijd maar dat was alleen toen ze vast zaten. Hij had zelf denk ik het besef dat dit absoluut geen leuke tijd is geweest en vertelde dus weinig. Hij vertelde soms over de gruweldaden die daar werden gepleegd maar ik zal je de details onthouden. De tijd in Amersfoort daar weet ik ook nog wat van. Hij vertelde soms over Kotälla dat het een enorme minkukel was. Ook daar heeft mijn vader geen makkelijke tijd gehad omdat zo hij vertelde werd gevraagd om zijn eigen medelanders af te ranselen. Mijn vader weigerde dat en heeft daarom ook daar moeten lijden. Verder kan ik mij nog herinneren dat hij ooit in Duitsland was vastgevroren aan de grond toen hij wakker werd.

Hij heeft het ooit ook nog eens voor elkaar gekregen om te ontsnappen in Duitsland maar kon het maar slecht verwerken dat hij was opgepakt door een vrouw. Verder is hij ooit naar Leipzig in Oost-Duitsland gegaan met voor mij nog steeds een vage reden. Ik heb zelf het gevoel dat hij daar nog ergens een rekening open stond maar dat kan ik niet aantonen. Hij heeft daar toen mensen ontmoet die Franke(n) heette en heeft daar nog lang contact mee gehad. Hij stuurde daar ieder jaar een enorme doos met spullen (eten) naar toe omdat zij het niet breed hadden.

Hoe mijn vader is teruggekomen daar is niets van bekend. Waar hij was toen de Amerikanen kwamen is ook een raadsel. Zoals ik al vertelde was dit een onderwerp waar niet over gesproken werd en wat beter vergeten kon worden.

Na de oorlog is mijn vader opgenomen in een militair hospitaal.

Tekst van de briefkaarten:

Briefkaart gestempeld op 9 september 1944 en geschreven op 3 september 1944.
Lieve moeder en vader hoe maken jullie het. Ik denk wel van goed, met mij gaat het ook goed. Het is vandaag Zondag (3 september 1944) en we hebben allen vrij en dat is hier heel wat waard want dan kan je tenminste uitslapen tot een uur of acht want iedere dag om vier uur op dat valt niet mee. We zitten hier met 6 man in een tent warm bij elkaar maar zonder een kachel en in het stro. Maar deze tijd zal ook wel weer voorbij komen. vooral als we zo meteen een pakket van huis krijgen dan houden we het hier wel uit. Zeg moeder als u een pakket opstuurt doet u er dan een kam in want me haar begint ook alweer te groeien en dan heb ik weer een kam nodig want het is nu twee maanden geleden dat het er in het P.D.A. afgeknipt werd. Nou dat was me wat hoor ze kwamen eerst met een grote schaar en toen met de tondeuse eroverheen maar ze hadden ons er niks mee want de meesten vonden het toen leuk maar nu zou ik het toch jammer vinden. maar ze zullen nu die gein niet meer aan de hand halen denk ik. We kunnen hier temet iedere avond een liter zoet bier halen dat veel lekkerder is dan in Holland. Het licht bier is hetzelfde als in Holland. De soep is nu die is hier niet beter als in Holland maar het gaat toch nog wel. Ik had ze tenminste slechter voorgesteld als we werken krijgen we 1-3/4 liter per dag. Als we niet werken krijgen we maar een liter. Eens in de week krijgen we macaronisoep maar die is best zeg en s’-avonds krijgen we onze kug 2700 gram in de week 1-1/2 ons boter, 1 lepel jam, 2 lepels suiker, 1 lepel kwark en een plak worst alles in de week. Groente krijgen we hier niet veel. Nu beste moeder en vader we zullen maar hopen dat dit het laatste jaar van de oorlog is want ze doen wel raar op het ogenblik vinden jullie ook niet in Holland zal het ook wel een rare rommel zijn. Moeder doet u een potlood in een pakket en een stopnaald want die ben ik verloren. Nu ik maar weer gaan eindigen want me kaart is temet weer volg. en vele groeten van u Louis en tot ziens.
Denk erom dat de pakketten niet bederven.

Brief gestempeld op 4 januari 1945 en geschreven op 1 januari 1945.
Lieve moeder en vader hoe gaat het met jullie. Ik hoop maar van goed. Met mij gaat het ook nog goed. Kort geleden heb ik twee brieven van u ontvangen en u wordt nog bedankt voor de sigaretten ongeveer een maand geleden heb ik bericht van Hannes Waarts ontvangen. Hij maakt het nog goed hoor zeg het maar aan z'n moeder. Pakketten heb ik nog niet ontvangen maar vanavond zijn er wel twee Wijkers op mijn kamer die een pakket hebben ontvangen dus hopelijk zal er voor mij ook wel wat komen. Moeder er is hier iets erg gebeurd. Cor Bart is dood, die is met een ziekte gestorven in het ziekenhuis in Borna, jammer he u moet zelf maar weten of u het vertellen wil moe u zelf maar weten. maar maak u niet ongerust over uw jongen want die maakt het nog goed. Ik ben nu vrij en vanmiddag bij een boer gegeten. Nu beste ouders tot weerziens het gaat jullie goed.

 

Genealogische gegevens.

Louis huwde Beverwijk 31-07-1952 Antoinette Geertruida (Netty) Dekker, geboren Beverwijk 15-10-1929, overleden Beverwijk 02-12-2015, begraven Beverwijk Duinrust Algemeen. Dochter van Gerardus Anthonius (Gerrit) Dekker en Anna Maria (Annie) Niesten.

De ouders van Louis zijn Laurentius Adrianus van Noort, geboren Wijk aan Zee en Duin 29-05-1895, overleden 01-11-1976. Gehuwd Wijk aan Zee en Duin 27-11-1918 met Anna Maria de Waard, geboren Egmond-binnen 30-11-1896, overleden 15-04-1992. Begraven Beverwijk Duinrust RK.


Vorige persoon (J.A. Noordermeer) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (B. Numan)