Op 16 april 1944 werden van hier 486 jongemannen door de bezetter weggevoerd van wie velen nooit zijn teruggekeerd.

Vorige persoon (H. Nagel) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (H. Neijt)
hart

Een persoon heeft Piet Nagel in het hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Piet Nagel
Voornaam:Petrus
 
Geboren:Dinsdag 13 Februari 1923 te Velsen
Overleden: Donderdag 29 Januari 2015 te Beverwijk
Begraven: Zaterdag 7 Februari 2015 te Velsen-Noord Kerkhof St.Joseph
 
Adres:Wijkerstraatweg 62
Woonplaats:Velsen-Noord
 
Overlijdensbericht Piet Nagel. Bron: Noord-Hollandsdagblad 3 februari 2015.
 
Opgepakt bij de Razzia in Beverwijk en Velsen van 16 april 1944 in de Wijkerstraatweg 62, Velsen-Noord.
 
Op zondag 16 april 1944 rond 13:00 per trein afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA werden alle persoonsgegevens genoteerd waaronder het beroep van de gevangene.
Beroep:Arbeiter
Gevangenenr:783
 
Tussen 16 april 1944 en 11 augustus 1944 werden ongeveer 160 gegijzelden vrijgelaten
Piet Nagel is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Schkopau, GemeinschaftsLager
Plaats, kamp: Nietleben, Vliegveld
Plaats, kamp: Zöschen, ArbeitsErziehungsLager
Plaats, kamp: Schafstädt, Vliegveld
Plaats, kamp: Ammendorf, John Schehrstraße
 
Piet Nagel is teruggekeerd: Juli 1945
 
Persoonlijk verhaal:
 

Opgepakt
Piet had een paard dat stond aan de Corverslaan in Velsen-Noord. Zondag ochtend 16 april 1944 rond 7 uur ging hij zijn paard voeren. Hij ging de poort in en ziet een auto met Duitse militairen aankomen. 2 Duitsers zwaaien naar Piet met een beweging als: “ga terug, ga terug”

Als hij na 1,5 uur klaar is met zijn paard rijdt hij over de Doodweg en de Burgemeester Weersstraat en kijkt in de richting van de pont. Hij ziet de overvalwagens staan. Mevrouw van der Lem zegt tegen hem: “Piet ga gauw naar huis want er is een Razzia.“
Als hij thuis komt zegt zijn moeder dat Ber in de kerk zit. Piet bedenkt dat Ber niets weet en gaat hem uit de kerk ophalen omdat hij anders opgepakt wordt. Als hij de hoek omgaat om de kerk in te gaan en ziet hij 5 Duitsers staan. Hij zegt tegen Ber “We gaan door de pastorie en de tuin naar huis.”

Thuisgekomen zegt hij tegen zijn vader “Ik ga de kelder in.” Zijn vader ontraadt hem dat want als ze binnenkomen kijken ze direct in de kelder.

Piet en Ber gaan via hun tuin over de schutting de tuin van Rooie Smit in met de bedoeling om in de boomgaard te gaan liggen. Wat verderop is de nieuwbouw van Watervliet daar staan Duitsers die hen over de schutting zagen klimmen. De Duitsers kwamen direct hun richting uit. Ze lopen langs de schutting naar dokter Fierstra die hen waarschuwt voor de Razzia. Ze gaan tussen de garage en de schutting staan. Als de Duitsers op het erf komen schieten ze in de lucht en roepen “Kommen Sie te voorschijn anders schieten we jullie dood.” Piet en Ber bleef niets anders over dan zich met de handen omhoog over te geven. De Duitsers dachten dat Piet en Ber vluchten omdat ze de daders waren van de moorden op de NSB’ers die de afgelopen dagen gepleegd waren. Piet en Ber werden naar bioscoop “De Pont” afgevoerd.

Firma Fränkel en Viebahn
Aan het einde van de oorlog, waarschijnlijk in maart 1945 werden Piet en Ber Nagel en Ben Numan tewerkgesteld bij de Firma Fränkel en Viebahn aan de Händelstrasse in Holzhausen in het Oostelijk deel van Leipzig. Deze firma maakte voor de oorlog kachels waarin bruikool gestookt kon worden. Tijdens de oorlog is men granaathulzen gaan maken. Op 18 april 1945 zijn ze, zonder slag of stoot, bevrijd door de Amerikanen. Zie voor meer informatie onder "Links" "Werkplekken van dwangarbeiders".

Terugkeer
Na de bevrijding door de Amerikanen kwamen ze in een opvang kamp bij Leipzig terecht.
Ze zijn daar een paar dagen geweest. De Duitsers moesten hun fototoestellen inleveren bij de Amerikanen. Piet was in de buurt en kreeg van één van de Amerikanen een zojuist ingeleverd fototoestel. Piet en Ber werden gekeurd door een arts in verband met de terugreis naar Nederland. De lichamelijke toestand van Ber was zodanig dat hij niet naar Nederland kon. Ber moest naar een Sanatorium aan de Bodensee waar hij 6 weken gebleven is. Piet heeft zijn broer niet in de steek gelaten en is, ondanks protest van de Amerikanen, met Ber meegegaan naar het Sanatorium.

Nadat Ber wat hersteld was zijn ze op transport gesteld naar Parijs waar ze 4 weken gebleven zijn. Piet heeft daar het fototoestel verkocht zodat ze wat geld hadden voor een hapje en een drankje. Vanuit Parijs zijn ze naar Brussel gegaan waar ze ook 4 weken gebleven zijn. Zowel in Parijs als in Brussel werden ze hartelijk ontvangen.

Na Brussel werden ze doorgezonden naar Eindhoven. Hier moesten ze in een school slapen en was er géén sprake van enige ontvangst. Doorreizen naar Beverwijk zat er voorlopig niet in zei men. Ze besloten hier niet te blijven en de volgende dag met de trein naar Utrecht te gaan. Op het station Eindhoven kregen ze geld van een wild vreemde voor de reis. Van terugbetalen wilde deze man niets weten. In Utrecht zijn ze direct naar hun Oom Klaas gegaan die een café had. Ze wilden graag verder maar vervoer was niet mogelijk. Oom Klaas bedacht dat hij nog een oude tandem in de kelder had staan.

De volgende morgen is de tandem rijklaar gemaakt en zijn ze vertrokken richting Beverwijk. In de avond kwamen ze aan in een café in Hoofddorp. De waard vroeg hen te blijven slapen, maar Piet en Ber wilden na een drankje direct door naar Beverwijk.

S’-nachts kwamen ze aan bij de Velserbrug over het Noordzeekanaal. (Waar de huidige pontverbinding is). Deze draaibrug werd gebruikt voor de trein, maar omdat die niet meer reed was hij met hout betimmerd zodat je er lopend overheen kon. De brug werd bewaakt door een Amerikaanse soldaat die hen tegenhield. Toevallig was er een meisje bij deze soldaat die de jongens herkende waardoor de soldaat toestemming gaf om de brug over te steken. Laat op de avond kwamen ze aan op het Meerplein bij hun ouderlijk huis. Piet stond te bellen met zijn fietsbel, zijn vader keek maar zag niet wie daar stond. Pas toen zijn moeder naar buiten keek werden Piet en Ber herkend. Ze waren half juli 1945 weer thuis.

 

Genealogische gegevens.

Piet en Ber Nagel zijn broers. Bij het huwelijk van Ber werd Henk Meijer hun zwager.

Piet huwde Beverwijk 04-02-1948 Geertruida Maria Schuijt, geboren Wijk aan Zee en Duin 18-07-1924, overleden Beverwijk 10-10-2003.

De ouders van Ber en Piet zijn Krijn Nagel, geboren Heemskerk 08-10-1891, overleden Velsen 11-12-1972. Gehuwd Beverwijk 23-07-1914 met Maria Brakenhoff, geboren Velsen 18-04-1893, overleden Velsen 16-09-1978.


Vorige persoon (H. Nagel) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (H. Neijt)