Op 16 april 1944 werden van hier 486 jongemannen door de bezetter weggevoerd van wie velen nooit zijn teruggekeerd.

Vorige persoon (J. Morlang) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (H.P. Moser)
hart

3 personen hebben Arie Mors in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Arie Mors
Voornamen:Adrianus Laurentius
 
Geboren:Vrijdag 14 Januari 1921 te Limmen
Overleden: Woensdag 6 Augustus 2008 te De Rijp
Begraven: Maandag 11 Augustus 2008
 
Adres:Kerklaan308
Woonplaats:Akersloot
 
Anmeldung Lippendorf 7 Noordhollands Dagblad 20 mei 2005 Interview Arie Mors  i.v.m. bezoek Zöschen op 22 mei 2005 De grafsteen van Arie Mors en zijn vrouw Jans met de tekst "Vriend van Jezus". Bron Online-begraafplaatsen.
 
Opgepakt bij de Razzia in Beverwijk en Velsen van 16 april 1944: Wegversperring, Beverwijk.
 
Op zondag 16 april 1944 rond 13:00 per trein afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA werden alle persoonsgegevens genoteerd waaronder het beroep van de gevangene.
Beroep:Schiffer
Gevangenenr:904
 
Tussen 16 april 1944 en 11 augustus 1944 werden ongeveer 160 gegijzelden vrijgelaten
Arie Mors is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Schkopau, GemeinschaftsLager
Plaats, kamp: Lippendorf, De Kippe
Plaats, kamp: Peres, Alpenrose
 
Werkplekken in duitsland:
Plaats, plek: Böhlen / Lippendorf, BRABAG en de A.S.W.
 
Persoonlijk verhaal:
 

Arie Mors was op de fiets onderweg van Akersloot naar het "Aannemen" (Eerste Heilige Communie in de Katholieke Kerk) van familielid Arie Mors in Hoofddorp. Bij een wegafzetting in Beverwijk werd hij opgepakt.

Dochter Mieke schreef op 9 september 2020 in het gastenboek:
Mijn Vader Arie Mors werdt ook opgepakt bij deze razia op een zondag was dat. Hij ging op een fiets met plofbanden zo hij zij van Akersloot naar Hoofddorp om het communiefeest van zijn halfbroertje en naamgenoot bij te kunnen wonen. Het lot besliste anders en zo werd hij gevangen genomen om in Duitsland onder barre omstandigheden te moeten werken. Hij wist in de trein een briefje/foto? Naar buiten te gooien met daarop een boodschap aan zijn moeder Eefje wat ook aan kwam. Zijn beleveningen heeft hij wel met ons kinderen gedeeld en al op jonge leeftijd hoorde Ik het verhaal dat mijn Vader met andere gevangenen boven op het dak van de Barak waar zij sliepen tijdens bombardementen hadden gekalkt GOD BESCHERM ONS en het beleef overeind!. Hij werdt de geestelijkleider van allen die daar behoefte en nodig hadden. Hij bad veel voor en probeerde zo ook de moed en de kracht te behouden om door te gaan en te kunnen overleven. Hij bad tot God dat hij terug mocht keren naar zijn moeder Eefie en zo geschiede, met een hele baggage voor zijn leven wat hem zeker gemaakt heeft wie hij was stond voor zijn geloof en stak dat niet onder stoelen of banken. Op zijn grafsteen staat nu: "hier ligt een vriend van Jezus." Dat heeft hij volbracht! Trots op mijn Vader!


In het Relaas van Nic. Jonker wordt Arie Mors vermeld.
Ik werd ziek, ik had namelijk een biels op mijn been gekregen. Het is me meermalen overkomen dat ik bij het ontwaken de dood van mijn makkers moest constateren. Ik zag het niet meer zitten; ik was doodziek. Op een gegeven dag zeg ik tegen Arie Mors uit Akersloot: "Steek mij maar hartstikke dood, want hier komen we nooit meer uit." "We doen geen rare dingen, Nic," zei Arie. "Ik bid wel een weesgegroetje voor je." Arie liep altijd met een rozenkrans. Het was een doodgoede kerel. Als hij wat te delen had, gebeurde dat. Elke avond bad hij voor de doden.

 

Een bijzondere beschrijving treffen we aan op de website van de Merwedegijzelaars waar Johan heijmans het volgende vertelt:
In het kamp verblijft ook Arie, een gevangene die elke avond in elke barak een rozenhoedje bidt. Op een zaterdag zegt Arie tegen Johan Heijmans: "Jan, ik ga morgen naar de kerk", waarop Heijmans zegt: 'Niet doen Arie, ze slaan je dood". Arie ontsnapt in de vroege morgen en komt tegen de avond gewoon door de ingang het kamp binnen. Hij wordt direct meegenomen en naar de martelkamer gebracht. Hij geeft geen kik en als ze ophouden zegt Arie in gebrekkig Duits: "Met zijn allen zijn jullie niet in staat mij zoveel slaag te geven als O.L. Heer gekregen heeft". Buiten gekomen toont hij zijn letsel en zegt: "Ik ga volgende week weer naar de kerk". Het mooiste is dat hij daarna niet meer werd tegen gehouden.

Dit kan maar over één persoon gaan, namelijk Arie Mors!


Genealogische gegevens.

Arie huwde De Rijp mei 1948 Johanna Thecla (Jans) Verdonk, geboren De Rijp 23-02-1921, overleden De Rijp 27-08-2008.

De ouders van Arie zijn Petrus Mors, geboren Heiloo 13-02-1891, overleden Hoofddorp 22-05-1967. Gehuwd Uitgeest 06-02-1918 met Eva Jak, geboren Assendelft 09-01-1884, overleden Akersloot 20-09-1947.

Laurentius Mors, de 19-jarige broer van Arie, overleed op 29-03-1944, enige weken voor de razzia waarbij Arie opgepakt werd.

Arie was op 16 april 1944 onderweg naar de kerk in Hoofddorp om de 1e H. Communie van Arie Mors te vieren, de erkende zoon van Petrus Mors en Berdina Brugmans.

 


Vorige persoon (J. Morlang) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (H.P. Moser)