Op 16 april 1944 werden van hier 486 jongemannen door de bezetter weggevoerd van wie velen nooit zijn teruggekeerd.

Vorige persoon (P. Matthijsse) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (E. Meij)
hart

Herdenk Herman Meerman door hem in uw hart te sluiten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Herman Meerman
Voornamen:Johannes Hermanus
 
Geboren:Maandag 10 Oktober 1921 te Haarlem
Overleden: Woensdag 8 November 1944 te Zöschen
 
Adres:Schoterweg76 rood
Woonplaats:Haarlem
 
Het Bismarck monument aan de Grosser Stern in Berlijn. Uiterst links het muurtje waarvoor de foto waarschijnlijk genomen is. Herman Meerman Herman Meerman met 2 kornuiten in de oorlogsjaren bij het Bismarck monument in Berlijn  Herman woonde Schoterweg 76 Rood te Haarlem. De vliegtuigjes maakte hij voor zijn neefje.
 
Opgepakt bij de Razzia in Beverwijk en Velsen van 16 april 1944: bij het verlaten van de pontin, Velsen-Noord.
 
Op zondag 16 april 1944 rond 13:00 per trein afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA werden alle persoonsgegevens genoteerd waaronder het beroep van de gevangene.
Beroep:Zimmerer
Gevangenenr:780
 
Tussen 16 april 1944 en 11 augustus 1944 werden ongeveer 160 gegijzelden vrijgelaten
Herman Meerman is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Schkopau, GemeinschaftsLager
Plaats, kamp: Nietleben, Vliegveld
Plaats, kamp: Zöschen, ArbeitsErziehungsLager
 
Werkplekken in duitsland:
Plaats, plek: Schkopau, Buna Werke
Plaats, plek: Leuna, Leuna Werke
 
Persoonlijk verhaal:
 

Niet vermeld bij de Oorlogsgravenstichting als begraven te Zöschen. Navragen bij de gemeente Zöschen of Herman ge-exhumeerd is.

Onderstaande mail is op 24 maart 2010 door Hans, een neef van Herman verstuurd.
Hans vertelde dat z'n oom die zondag waarschijnlijk moest helpen bij de bunkerbouw in het duingebied tussen het Noordzeekanaal en Castricum. Ab van Til vertelde exact hetzelfde verhaal. Het is zeer waarschijnlijk dat Herman gelijk met Ab van Til opgepakt is bij het verlaten van de Velser pont.

Voordat Herman opgepakt werd bij de Razzia was hij Zwangsverpflicht werkzaam geweest in het Roergebied en waarschijnlijk in of bij Berlijn. Ook heeft Herman in de Noordoostpoplder moeten werken als Koenraad.

De e-mail van Hans.
Beste mensen,

Onlangs was ik geschokt toen ik door toeval op de site "Digitaal Monument" terecht kwam. Doordat ik zocht naar eventuele bijzonderheden van Johannes Meerman kwam ik terecht op deze persoonsgegevens op uw site.
Toen ik alles las zag ik ineens dat ik kwam op bijzondere gegevens over de dood van mijn oom HERMAN MEERMAN. Als kind groeide ik op op het woonadres Schoterweg 76 rood te Haarlem. Ons gezin bestond destijds uit mijn moeder en mijn vader (Johannes Wilhelmus Meerman) en grootvader (Johannes Meerman) en de halfbroer van mijn vader en zoon van mijn grootvader Herman Meerman (Johannes Hermanus Meerman).
Ik ben dus tot 1944 opgegroeid met mijn oom Herman als huisgenoot en de consternatie omtrent de razzia en zijn afvoeren daarbij naar kamp Amersfoort. Over verdere bestemmingen wisten we niets. Ik ben van 1935 en was destijds dus 9 jaar. Ik weet ook dat mijn moeder en grootvader naar kamp Amersfoort zijn gegaan om te proberen Herman vrij te krijgen. Tevergeefs. Na de bevrijding kreeg mijn grootvader bericht over de dood van zijn zoon, een aantal summiere gegevens. Niet vergelijkbaar met de gegevens zoals die nu op de site staan.
Mijn familie heeft dus nooit geweten, waar Herman gestorven is, doodgeslagen op de cementdragen- trip, als hij van het werk in Zöschen terugkwam. Mensen, die het hebben overleefd moeten hem daar hebben gekend! Een boom van een vent die in een luttel aantal maanden aan zijn ellendig eind is gekomen!

Mijn vraag is: is het niet mogelijk dat er bij zijn naam de verduidelijking Hermanus (Herman) kan worden vermeld, want Johannes is de naam van zijn VADER. Ik dank gewoon de hemel dat ik toevalligerwijze op deze site terechtkwam en belangrijke bijzonderheden over het bestaan en dood van mijn oom Herman kon vernemen. Mijn moeder, vader en grootvader hebben dat nooit geweten. Hij is in onze gedachten destijds in het niets verdwenen!

Mijn hartelijke dank voor jullie aandacht, met vriendelijke groet,  J.J.(Johannes Jacobus) Meerman.

 

Aanvulling ontvangen van J.J. Meerman:   Wij woonden lange tijd op de Schoterweg 76 rood te Haarlem en mijn ouders voerden met grootvader plus enige kinderen  van hem, waaronder Herman, een gemeenschappelijke huishouding.

Mijn vader en grootvader voerden een gezamenlijk werkverband: een Kunsthandel en Lijstenmakerij in de Gen.Cronjéstraat 91 te Haarlem. Ook Herman werd hierbij regelmatig betrokken.

 

Wat de foto betreft: Na vele jaren heb ik nog steeds twee vliegtuigjes in mijn bezit die Herman uit kistenhout had gesneden in de fabriek in Duitsland waar hij eerder in de oorlogstijd was te werk gesteld. In een korte verlofperiode bracht hij dat voor mij mee om ermee te spelen. Ik heb ze in een speciaal vitrinekastje opgesteld vóór de foto van de Schoterweg in Haarlem-Noord, daar waar hij is opgegroeid en waar hij woonde totdat hij bij de razzia werd weggevoerd.

 

Genealogische gegevens van de ouders van Herman:

Mijn grootvader is twee keer gehuwd en komt oorspronkelijk uit Amsterdam. Uit het eerste huwelijk werd o.m.  mijn vader geboren Johannes Wilhelmus Meerman (9 oktober 1905 - 21 dec 1975) als de middelste van 6 kinderen. Hij trouwde met Antonia Engelina Arxhoek (17 augustus 1909 - 20 maart 1992)  en daaruit werd ik als enige zoon geboren Johannes Jacobus "Hans" Meerman (13 mei 1935)

Uit het tweede huwelijk van mijn grootvader: Johannes Meerman geb. 11 juli 1882 te Amsterdam, overleden 19 maart 1960 te Haarlem, gehuwd met Geertruida Maria de Bruin geboren 7 juli 1879 te Amsterdam werden twee kinderen geboren: Johannes Hermanus  "Herman" Meerman (10 oktober 1921 - 8 november 1944) en Maria Geertruida "Rietje" Meerman 14 februari 1923 - 9 september 1998.


Vorige persoon (P. Matthijsse) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (E. Meij)