Op 16 april 1944 werden van hier 486 jongemannen door de bezetter weggevoerd van wie velen nooit zijn teruggekeerd.

Vorige persoon (P. Wijker) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (E.J.H. Wilmink)
hart

Een persoon heeft Gerard Wijsman in het hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Gerard Wijsman
Voornamen:Gerard Louis
 
Geboren:Maandag 26 Maart 1923 te Amsterdam
Overleden: Maandag 5 Februari 1945 te Braunschweig
Begraven: te Braunschweig, Friedhof Brodweg
Herbegraven: Vrijdag 7 September 1951 te Loenen, Ereveld
 
Adres:Reguliersstraat 76
Woonplaats:Beverwijk
 
Inhoud van de Koffer die op 4 juli 1944 naar Kamp Amersfoort gebracht werd Overuren kaart van Gerard die waarschijnlijk in de Keuken bij Büssing N.A.G. werkte Laatste wilsbeschikking  van Gerard Wijsman geschreven in Gotisch Duits. Aantekening van het overlijden van Gerard Wijsman Notities van de hr. Sissing van Büssing N.A.G. en de heer Th. Koelman 5 mei 1945 Gerard Wijsman, zeer waarschijnlijk achter de draaibank bij Motorenco aan de Alkmaarseweg. Arbeidsongeschiktheidskaart van Gerard Wijsman. Bron: AOK-Versichertenkartei Stadtarchiv Braunschweig. Arbeidsongeschiktheidskaart van Gerard Wijsman (achterzijde). Bron: AOK-Versichertenkartei Stadtarchiv Braunschweig.
 
Opgepakt bij de Razzia in Beverwijk en Velsen van 16 april 1944 in de Reguliersstraat 76, Beverwijk.
 
Op zondag 16 april 1944 rond 13:00 per trein afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA werden alle persoonsgegevens genoteerd waaronder het beroep van de gevangene.
Beroep:Schlosser
Gevangenenr:509
 
Tussen 16 april 1944 en 11 augustus 1944 werden ongeveer 160 gegijzelden vrijgelaten
Gerard Wijsman is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Braunschweig, Mascherode
 
Werkplekken in duitsland:
Plaats, plek: Braunschweig, Büssing N.A.G.
 
Persoonlijk verhaal:
 

Volgens Ted Duin ontbreekt Gerrie Wijsman op de transportlijst. "Gerrie was de enige zoon van de Familie Wijsman en was ook gijzelaar. Hij is in Duitsland gestorven." Begraven op het Ausländer Friedhof aan de Brodweg te Braunschweig achter het Katholieke kerkhof 10e grafrij graf nummer 14. Herbegraven op het Ereveld Loenen Vak C nr. 44

Gerrie komt niet voor op de transportlijst van 7 juli 1944. Er is echter een bijlage bij deze lijst met 26 namen waaronder die van Gerrie, Leen Koridon en Meine Postma. Het PDA transportlijstnummer 509 gevonden in de database van de ITS (International Tracing Service)in Bad Arolsen. Op de transportlijst is kennelijk foutief het nummer 409 opgenomen. De Duitse "Grundlichkeit" laat gelukkig af en toe te wensen over.

Een vertaling van de laatste wilsbeschikking vindt u hieronder:
Het bericht is een laatste wilsbeschikking en is op een blanco veldpostkaart in Gotisch Duits schrift geschreven, een schriftsoort die men toen nog op school in Duitsland leerde, en wat tegenwoordig niet meer gebruikt wordt. De schrijver is niet Gerard Wijsman maar moet een Duitser geweest zijn, misschien een verpleger of een Duitse kennis maar zeker géén kantoorklerk want er zitten fouten in de tekst.

Braunschweig, 1.2.45
Hierbij leg ik vast, dat na mijn overlijden
al mijn bezittingen geërfd worden door Kurt Srp
(een Tsjechische naam of een afkorting,Detlef Bergholtz).
Deze zal mijn kleding envenals mijn laarzen aan
mijn kameraad bij Büssing die nu bij de Brandweer
werkt overhandigen. Mijn contante geld zullen zij samen delen.
Ook wil ik mijn ouders nog eens groeten.
Braunschweig, 1.-2.-45 . Gerard Wijsman
(Vertaald door de heer Detlef Bergholtz).

Door deze wilsbeschikking wordt de veronderstelling van de heer Th. Koelman onderuit gehaald.
De kameraden van Gerard hebben NIETS gestolen.
Gerard heeft zijn goederen nagelaten aan Kurt Srp en zijn kleding en laarzen aan zijn kameraad bij de Brandweer van Büssing. Onderzocht wordt wie deze kameraad is.

 

Volgens de scan van de ziekenfondskaart uit de AOK-Versichertenkartei van het Stadtarchiv Braunschweig was Gerrie regelmatig ziek. Vanaf 1 november 1944 was hij opgenomen in het Landes Krankenhaus in Braunschweig en van 26 november tot aan zijn overlijden op 5 februari 1945 lag hij in het Stadt Krankenhaus in Braunschweig.

 

Eerst in 1951 werd het stoffelijk overschot van Gerard Louis Wijsman naar het Ereveld te Loenen overgebracht. Gerard was enigst kind. Na het overlijden van mevrouw Wijsman-Leenards in 1984 werd de erfenis afgehandeld waarbij de Oorlogsgravenstichting als enig erfgenaam een aanzienlijke som mocht ontvangen als dank  voor haar werk.

 

Genealogische gegevens:

De ouders van Gerrie zijn: Gerard Louis Wijsman, geboren Amsterdam 19-10-1898, overleden 17-1-1974, huwde Amsterdam 02-03-1922 Dirkje Johanna Maria Leenards, geboren ’s-Hertogenbosch 28-10-1899, overleden 10-4-1984

 


Vorige persoon (P. Wijker) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (E.J.H. Wilmink)